Затопляне на основата на къщата навън

Затопляне на основата на къщата навън

Изолацията на основата отвън е необходима мярка за къщи, разположени в райони, които не са с най-топлия климат. Особено важно е да се изолира основата, ако в сутерена на къщата има жилищен сутерен или килер. Затоплянето на фондацията решава две основни задачи:

 • икономия на енергия
 • защита на фундаментни конструкции.

В климата на средната зона на Русия фондацията трябва да бъде изолирана. През зимата много от топлите излиза през пода, а неотопляем сутерен или фундамент значително увеличава разходите за отопление. Ако сутерен е планирано да се организира топло помещение, като например гараж или мазе, а след това без качествено затопляне, още повече не може да направи. Но дори и ако мазето просто се използва за съхранение, студеният под не допринася за по-удобни условия в къщата.

Втората задача, която изолацията на фундаментите решава, е нейната защита срещу унищожаване. През зимата се появяват няколко цикъла размразяване и измръзване, което означава, че водата се превръща в лед няколко пъти и обратно в течността. Вкарвайки се в пукнатини и пори на бетон и замръзване, постепенно го унищожава. Освен това, без топлоизолация на основата, кондензационните форми, бетонът става по-влажен, при такива условия той старее по-бързо, което означава, че ще започне да се влошава по-бързо. Трябва да се помни, че всеки материал е предназначен за определен брой цикли на размразяване-замразяване, така че без изолация той ще служи много по-малко.

Затоплянето на основата на къщата отвън ви позволява да я предпазите от измръзване на почвата. Ако сградата е разположена на терен, не само стените, но и основната плоча на мазето са изолирани. Благодарение на топлоизолацията основата ще бъде защитена от разрушителния ефект на земното движение.

Топлината и хидроизолацията на основата трябва да се извършват веднага, тъй като тя ще бъде готова.

Материали за затопляне на основата

 • стиропор
 • Разширена глина
 • Течен полиуретан
 • Екструдиран полистирол

Всички материали за изолация на основата отвън могат да бъдат разделени на две групи:

 • плоча
 • за запълване.

Материалите за пълнене включват глина, шлака, слама и други подобни материали. Този метод на изолация се използва дълго време. В момента се разглежда най-ефективният глина. Това е евтин материал, но устройството за затопляне на основата с неговата употреба изисква много работа, а ако наемате работници, това са пари.

Ще бъде разумно да се използва глина не като главна, а като допълнителна изолация. За ефективно топлоизолационния слой изисква много от експандиран глина - слой от него трябва да бъде равна на дълбочината на почвата замразяване плюс 5 см в централната Русия е приблизително 155 cm да изкопае LECA изолация на основата основа, изкопае ров на подходяща ширина ...

Течен полиуретан

Течният полиуретан има много предимства:

 • висока адхезия към повърхността,
 • може да се нанася върху повърхността без подготовка,
 • липса на шевове,
 • отлична устойчивост на влага,
 • едновременно е хидроизолация,
 • ниска пропускливост на парите,
 • експлоатационен живот над 40 години,
 • екологична чистота,
 • биологична неутралност - тя не съдържа мухъл, гъби, мъх.

Недостатъкът на този материал е, че е необходимо да се покани специалист да го купи или да купи специално оборудване, така че цената на работата е доста висока. Друг недостатък е, че се разпада от ултравиолетовото лъчение, но за основата под земята няма значение.

стиропор

Пенопластът е един от видовете полистирол. Използването му като топлоизолационен материал се счита за оптимално за топлоизолацията на основата от собствените му ръце по няколко причини.

 • Пенопласт - евтин материал.
 • Не абсорбира вода.
 • Durable.
 • Не променя формата във времето.
 • Има много ниска топлопроводимост поради голямото съдържание на въздух.
 • Устойчив на температурни промени.

Ефективната изолация с пяна отвън е невъзможна без да се изчислява нейната дебелина. Зависи от целта, за която е изолирана основата на къщата, независимо дали е планирано да се отоплява мазето. Изчислява дебелината на пяна може да се основава на факта, че 50 mm пяна задържа топлината, както и тухли 250 мм (един тухлена стена). За топлоизолацията на основата се използва плътна пластмасова пяна от PPT-25 и PPT-35.

Важно! Когато купувате полистирол, обърнете внимание на качеството му. Цветът и геометрията са важни тук. За да съхраните бяла пяна, сивкав или жълтеникав оттенък показва, че материалът е изложен на ултравиолетово лъчение, а на горния слой започва да се разлага. Размерът на листовете не трябва да се различава с повече от 1 см, в противен случай те трябва да бъдат коригирани на място.

Екструдиран полистирол (експандиран полистирол, пяна от пяна)

Сега екструдираният полистирол (експандиран полистирол) се счита за най-ефективния плочков материал за самоизолация на основата. Тя има по-ниска топлопроводимост от полистирола, е малко по-скъпа и има пропускливост на парите. Обикновено листовете от експандиран полистирол имат удобно свързване "с канал".

Затопляне на основата с пенополистирол или пяна от полистирол

Изолацията на основата отвън с пяна или пяна се произвежда с помощта на една и съща технология. Дебелината на материала трябва да бъде приблизително:

 • за южните райони - 50 мм,
 • за средната лента - 50-100 мм,
 • за северните райони - 100-150 mm.

Фондацията трябва да бъде открита до самата основа. Бетонът се почиства от почва, разрушава части, ако е необходимо, нивелирайте повърхността с циментова пясъчна смес. След това се нанася върху него с битум или специален мастик за хидроизолация. Можете да използвате ролкови материали (хартия за покриви).

Препоръчително е в същото време да се мисли и да се оттича, за да се отклони водата от фондацията. Това изисква дренажна тръба, която е поставена под основата на мазето или подовата настилка. Налейте една възглавница от чакъл с наклон от 5 градуса от сградата, сложете върху нея покрита с геотекстил тръба и я покрийте с чакъл.

Листовете са залепени за лепене или лепило. Последното е по-добре да изберете в пакети под пистолета, така че е по-удобно да се прилага и потреблението е по-малко. Ако е необходимо покритието да се покрие с пяна на два слоя, листовете са размазани, така че студените мостове да не се образуват върху шевовете. Следващият слой може да бъде залепен само след като лепилото под предишното е напълно изсъхнало.

Важно! Не използвайте лепило на базата на разтворители, които могат да разграждат пяната. Също така не се препоръчват горещи смеси, които могат да разтоварят материала.

От страна на нагревателя, изпъкнали над земята, лепило армираща мрежа. За това се нанася слой лепило върху нагревателя и решетката е вградена в него.

Топлоизолация на основата на пилона-винт

Строителството на къщи по причина на купчина-винт да вярват, че между пода и земята е на въздушното пространство, което лесно преминава студен въздух, така че няма изолация в такава къща не може да направи.

Затоплянето на пилотната основа е направено с помощта на следните материали:

 • пяна пластмаса,
 • Penoplex,
 • екструдирана полистиролова пяна,
 • пяно стъкло,
 • разширена глина.

Дори в процеса на изграждане на къща трябва да помислите за хидроизолационна скара. Между него и долната част на стените лежеше хидроизолационен материал. Също така грил се обработва с хидроизолационни съединения, особено ако е дървена. Пакетите се обработват с мастик, който ги предпазва от корозия.

Най-лесният и най-евтиният начин - за запълване на фондацията или смлени керамзитова, но той не дава най-добри резултати, използвайте го само ако сте много ниска за пари.

Ако къщата е разположена ниско над земята, можете да издигнете основата и да я изолирате отвън. Най-ефективният вариант е пълната изолация, когато подът е изолиран отвън и мазето е имитирано.

Затопляне на пода

Можете да изолирате външната част само на пода - това е начинът да изберете кога къщата се намира високо.

 • На пода отдолу прикрепете парче бариерен филм.
 • Отгоре прикрепете плоча нагревател, например, експандиран полистирол.
 • Топлоизолация покрита с плоскости.

Затопляне на цокъла

Основата може да бъде направена чрез изграждане на тънка тухлена стена или чрез монтиране на водачите за мазетата. При изграждането на стена се излива малка бетонна лента, която от своя страна действа като топлоизолация.

Ако се избере метод за закрепване на водачите, те се завинтват или заваряват към купчини. След това декоратирайте декоративния материал в съответствие с технологията.

Топката може да бъде затоплена отвътре или отвън с експандиран полистирол. Отвън можете да монтирате DSP пластини и можете да фиксирате крайния материал директно към нагревателя. За предпазване от гризачи към изолационния слой е прикрепена метална мрежа. Ако мазето е бетоново или тухлено, първо покрийте всички пукнатини и почистете стената. За да се премахне напълно раздуването, вътрешната част се излива допълнително с разширена глина или почва.

Като декоративен материал и нагревател в същото време е възможно да се използват цоклични термопанели. Те са изработени на основата на експандиран полистирол и имат декоративно покритие и удобен начин за съединяване.

заключение

Затоплянето на основата е важна мярка за защита на основата на къщата от унищожаване, за увеличаване на експлоатационния й живот и намаляване на топлинните загуби. Само с добра топлоизолация можете да оборудвате отопляем сутерен или сутерен. Използвайте за това могат да бъдат различни материали, за затопляне на основата на лентата отвън, оптималната опция е стиропор или penoplex. За изолация на колоната или колона фондация направи имитация на socle, която е изолирана със същите материали.

 • Основи за къща от дървен материал

 • Кофраж за основи

 • Основата за верандата към къщата със собствените си ръце

 • Фондация за къща от пътни плочи

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

23 − 14 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map