Мини пилешки кош със собствени ръце

Мини пилешки кош със собствени ръце

Собствениците на вили и жители на частния сектор често мечтаят да притежават икономика. Трябва да започнете с една проста, така че е по-добре да започнете кокошки носачки на вашия сайт като първи експеримент. Пилетата са непретенциозни, не се нуждаят от много пространство и можете да захранвате слоевете с евтини зърна и остатъци от масата. Но във всеки случай, пилетата се нуждаят от собствени жилища и трябва да бъдат достатъчно удобни и най-важното - топло. Ако кокошките носачки са доволни от условията на живот, те се грижат добре, кокошките ще угодят на собственика с голям брой яйца. По този начин, пет слоя могат да хранят малко семейство от трима или четирима души.

Как да построите малка кокошка къща за пет кокошки носачки на собствения си парцел, ще бъдат разказани в тази статия. Тук също можете да намерите снимки на интересни мини пилета, които са истинска декорация на двора.

Нюанси на мини конструкция

Малката пилешка кофа не е трудно да се изгради, но има някои специални характеристики, които трябва да знаете дори в началния етап:

 1. За петте пилета не се нуждае от много място, в него слоевете ще се чувстват неудобно. Ветеринарните норми предвиждат оптималния размер на пилешките копита: три кокошки носачки се нуждаят от около квадратен метър площ. От това може да се заключи, че за пет слоя ще е необходимо да има мини-кооп, площ от 2 м2.
 2. Формата за пилешки копър е за предпочитане квадратна или правоъгълна, но по принцип собственикът може да проектира и оригинален мини пилешки копър с кръгла или триъгълна форма. Стандартно за пет кокошки носачки е изграден пилешки кош със страни от 1x2 или 1.5x1.5 метра. Снимки по заявка мини кооп
 3. Височината на стените на кофата, на първо място, трябва да бъде удобна за собственика. Малките слоеве не се нуждаят от високи тавани, но собственикът на пилетата ще трябва да почисти вътре в къщата, да събира яйца и да нахрани отделенията си. Оптималната височина на таваните в мини къщичка е 1,5-1,7 метра. Ако стените са твърде високи, ще бъде трудно да се съхранява топлината в кокошарник през зимния сезон.
 4. В кокошките кокошки носачките ще бъдат в студено състояние, при лошо време, през нощта и по време на чорап на яйца. През останалото време слоевете прекарват в двора. Падъкът обикновено е защитен със заек, може да има покрив или да е от отворен тип. Районът трябва да е поне два пъти по-голям от размера на пилешкия копел.
 5. Мини кокошка къща за 5 слоя трябва да се постави на леко защриховано място, разположено на малък хълм. Несуски са податливи на настинки, така че те трябва да бъдат защитени от влага и течения.
 6. Мини пилешки кофи трябва да бъдат ориентирани към страните на света: прозорците се препоръчват да бъдат разположени от южната страна на сградата, а вратите трябва да са на изток. Прозорецът, водещ към палубата, също е ориентиран на юг. Тази строгост се дължи на факта, че миряните трябва да осигурят най-дългия светъл ден, след това изпълнението на пилетата ще бъде по-голямо.
 7. В кокошката трябва непременно да бъде изкуствено осветление. Ето защо трябва да се погрижите за окабеляването, в този случай трябва да се помни, че ключове и контакти в мини пилешки кош са разположени само навън (така че слоевете не могат да ги повредят).
 8. Преди да започнете, трябва да подготвите чертежите, в които да детайлизирате всички размери на коопера. Вътрешното подреждане на пилешкия копел също се обмисля предварително, така че по-късно в къщата се поставят всички гнезда и хранилки за слоевете.

Моля, обърнете внимание! Дори такава лекомислена конструкция, подобно на мини пилешки кош в страната, не трябва да се изгражда от импровизирани материали. По-добре е да избирате висококачествени суровини, след което пилешкият кош ще се превърне в капитал, ще продължи повече от една година, ще бъде топъл и удобен за кокошки носачки.

Какво ще се изисква за строителството

За да построите малка къща за пет слоя, не е нужно да имате специални познания или професионален инструмент. Необходимо е само в арсенала на всеки добър домакин.

От материалите, от които се нуждаете:

 • дървени греди, дъски и ламели;
 • влагоустойчив шперплат или плочи OSB;
 • суровини за основата (тухли, камъни, цимент, пясък, чакъл);
 • grid-rabitsa, размерът на клетките, който съответства на размера на пилешката глава;
 • пръти за фитинги или метални тръби;
 • покривен материал (керемиди, плочи, ондулин или друг материал, останал след изграждането на къщата);
 • изолация под формата на пенопласт, минерална вата или стъклена вата;
 • прозоречни рамки и стъкло;
 • тенти за врати и прозорци, крепежни елементи.
Важно! Инструментите трябва да вземат най-често: лопата, чук и тренировка с отвертка.

Как да изградим мини кооп от себе си

Когато бъде избрана схемата на бъдещата кокошка, строителната площадка е определена, материалите и инструментите са подготвени, възможно е да се стигне до бизнес.

Съвет! Да се ​​съдържат по-малко от пет кокошки не е препоръчително - това е оптималният брой слоеве. За голямо семейство ще са необходими не по-малко от десет пласта, а ако производството се продава, е необходимо животните да се увеличат на двадесет или повече кокошки носачки.

Целият процес на изграждане на мини пилешки кош трябва да бъде разделен на няколко основни етапа.

Полагане на основите

Малка пилешка кошница от дърво ще бъде много лека, така че не се нуждае от особено здрава основа. Основата за такъв пилешки кош може да бъде условно число, предназначено за по-голяма стабилност на конструкцията.

Най-малкият пилешки труп може да бъде поставен на няколко греди, тухлени блокове или тухли, които дори не се нуждаят от погребване в земята. Пилешки гърди с по-големи размери могат да бъдат издигнати на колонна основа или на кокили.

За да направите база от колонен тип, ще ви трябва тухли или големи камъни. Все още се нуждаят от бетон, пясък и чакъл. Според схемата на бъдещата кокошка се определят ъглите на структурата. В тези места е необходимо да се изкопаят ями, чиято дълбочина трябва да бъде около 50 см, а страните - 30-40 см.

Дъното на всяка яма е покрито с развалини, които са добре увити. Нагоре, трябва да излеете пясък, а също и овен. След това можете да изложите колоните от тухли или камък.

Важно! Поддържащите колони могат да се излят от бетон. Но това изисква голямо количество цимент, в допълнение, във всеки полюс трябва да бъде една арматура или метална тръба.

Ако мини-пилешкият куп има удължена форма, са необходими допълнителни опори, като стъпалата между тях не са повече от един метър. Е, ако мини-пилешкият копел се намира на известно разстояние от земята - това ще предпази слоевете от хищници и влага. Ето защо се препоръчва да се правят стълбове, така че те да са на 20-30 см над земята.

Как да направите рамка за мини пилешки копър

На опорите, които поддържат земята, ще се поставят дървени трупи - основата или рамката на цялата конструкция. Това е обичайно да се правят трупи от дебел дървен материал, в ъглите те са закрепени с брави от тип "шипове", които ще трябва да се нарязвате с резачка.

На тази база под формата на квадратни вертикални опори. Те също са направени от бар, но напречното му сечение вече може да е по-малко. Позиционирането на опорите трябва да е строго вертикално, така че винаги трябва да проверявате с указанията за нивото на сградата.

Първо, подпорите се монтират само в ъглите на кофата, а след това означават отвори на врати и прозорци. Сега трябва да направите горната лента - да поставите хоризонтална лента върху горните точки на опорите. Накрая поставете скобите и подпорите, чиято цел е да поддържат цялата конструкция, за да осигурят стегнатост на стените на кокошарника.

Използвайки плоскости или водонепроницаеми плочи (например OSB), покрийте стените и подовете на мини пилето. Направете това с винтове, въоръжени с отвертка.

Ако къщата трябва да бъде изолирана, трябва да се направи на този етап. Стиропор или минерална вата се полагат между грубите и чисти стени или под.

За да направите това, първо на лошо качество борда (това е по-евтино) запълване на груб под, след това в него се поставя вид щайги, поставени на ръба и разположени в определен интервал. Между дъските поставени плочи или ленти от изолация, покрийте изолацията с филм. Сега можете да запълнете довършителните етажи. Същото се прави и със стените на корпуса, сякаш се повтаря изграждането на рамкови къщи.

Покрив и вентилация на кофата

Кокошката къща за 5 пилета ще се окаже много малка, така че остатъците от материала могат да се използват за покрива на тази структура: шисти, ондулин, метален профил и така нататък.

Структурата на покрива може да бъде единична или челно. Не се препоръчват плоски покриви, тъй като водата застава върху тях, което води до преждевременно износване на материала и течове. По-лесно е да направите еднокрилен покрив на пилешки куп със собствените си ръце, но полезната площ на фронтон ще бъде по-голяма, защото там има таван.

Съвет! На тавана на покрива на фронтон можете да съхранявате зърно, фуражи за слоеве, сено или дървени стърготини за постелки. Също така е удобно да се крият летни хранилки и поилки, ненужни гнезда и друго оборудване.

На първо място, е необходимо да се направи рамката на покрива, който се състои от греди и гребен греда. След това, ако е осигурено, покривът е изолиран. След това можете да отидете на хидроизолация и пълнене на кашона. Външният покривен материал трябва вече да е прикрепен към завършената основа.

Най-простата вентилация се състои от двойка вентилационни тигани, разположени почти под тавана. Свежият въздух е много важен за кокошките носачки, тъй като често се разболяват. Поради това е възможно да се направи по-качествена вентилация за снабдяване и отвеждане, да се изтеглят тръбите на покрива или да се закупи оборудване за принудителна вентилация на кофата.

Прозорци, врати и подложки за полагане

Вътре в стаята трябваше да се отвори вратата на кофата. Така че вътре ще проникне по-малко студ през зимата, а пилетата не могат самостоятелно да отварят входната врата. Направете вратите по-добре от дървото, което може да бъде отрязано отвън с метал и допълнително изолирано отвътре.

Прозорецът, водещ към палубата, също трябва да бъде оборудван с малка врата. Тази врата, точно като основната, трябва да има болт или кука, за да може собственикът да затвори падока, когато е необходимо. За да предотвратите загуби от топлина, препоръчваме да изолирате тази малка врата.

Рамките в кокошката са направени предимно от дърво, въпреки че можете да поръчате готови прозорци с двоен стъклопакет. Размерът на прозорците трябва да бъде среден: чрез прекалено малка ще проникне малко светлина, а прекалено голям принос към топлинните загуби през зимата.

Съвет! Препоръчва се прозорците на миникомплекса да се оборудват с капаци, което ще помогне да се регулира степента на осветяване и да се предпазят кокошките носачки от силна топлина.

За да построите падока за кокошки носачки, първо трябва да запушите метални тръби или други подпори в земята. Имат пилони в ъглите на бъдещата гама, друга двойка, поставена на площадката за вграждане.

Между опорите е необходимо да издърпате металната мрежа. Можете да го подсилите по някакъв начин, това няма никакво съществено значение. Необходима е пешеходна врата, за да позволи на наемодателя да влезе вътре, или да остави слоевете да се разхождат из двора.

Вътрешно обзавеждане на мини-кооп

В снимките, прикачени към статията, можете да видите как трябва да бъде подреден моделът мини пилешки кош. Nonsumens не се нуждаят от много оборудване, в рамките на кокошката трябва да се намира:

 • убежища;
 • гнезда;
 • хранене и пиене.

Сестрите за пилета обикновено се намират под формата на стъпала - така кокошките носачки не могат да се размазват помежду си с отпадъци. От стената коридорите са разположени на разстояние около 25 см, между съседните ламели трябва да останат приблизително 35 см.

Внимание! Всяка кокошка носачка се нуждае от най-малко 35 см от дължината на костур. Въз основа на това се изчислява общата дължина на оборудването.

Nases трябва да бъдат изработени от дървени ламели, чиито ъгли ще трябва да бъдат почистени и леко заоблени. Под подметките могат да бъдат монтирани специални тави, които ще натрупват пилешки тор. Това ще улесни почистването на пилешки кош, освен това, отпадъците от слоевете са ценен тор, който може да се използва в градината или в градината.

Гнездата за слоевете не трябва да са твърде просторни, но достатъчно дълбоки. Те могат да бъдат изработени от дърво, да използват картонени или пластмасови контейнери, стари кошници. Дъното на гнездото е покрито с дървени стърготини или сено, така че слоевете да са по-удобни.

Храни и купички за пиене обикновено се поставят в центъра на кофата, за да се гарантира, че всички кокошки носачки имат същия достъп до храна и вода. Можете също така да добавите тава с хранителни добавки за слоеве и корито с дървена пепел, в която пластовете обичат да плуват, за да се предпазят от бълхи.

резултати

Изграждането на мини пилето е приключило. Остава да се извършва електричество, боядисване на стените и третиране на пода с антисептик. Подът в кокошарника трябва да бъде покрит с дървени стърготини, сено или слама, отпадъците трябва редовно да се променят, тъй като бактериите растат бързо в слоя от слоеве.

Ако е необходимо, пилешкото оръжие се загрява през зимата. За да направите това, използвайте конвектори и електрически нагреватели. Ако обаче мини-пилешкият копел е бил построен съгласно всички правила, той трябва да е топъл и без изкуствено отопление, слоевете са удобни и сухи тук.

 • Пилешки кученце за бройлери

 • Пилешки кош от импровизирани материали

 • Пиле за храна за пилета

 • Как да изберем пилешки копър

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

28 − = 23

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map