Капково напояване в оранжерията със собствените си ръце

Капково напояване в оранжерията със собствените си ръце

Навременното зреене на растенията в оранжерията се осигурява благодарение на правилния температурен режим, достатъчно количество светлина и редовен прием на вода. За да се гарантира компетентното напояване на култури в голяма площ на оранжерията без механизация на процеса е много проблематично. За значително спестяване на време и разходи за труд ще се подобри под формата на капково напояване.

Предимства на автоматизацията на водоснабдяването

Подходящата организация на напоителната процедура осигурява на собственика на основните знания за оранжерията. Не всички култури се нуждаят от същото количество вода. Желанието за увеличаване на добивите често води до пренасищане на почвата с влага и торове. Това предизвиква изчерпване на почвата, ускорено нарастване на плевелите и натрупване на вредни вещества. Много по-ефективно е организирането на капково напояване в оранжерията. Предложеният метод за доставка на растенията с влага има много предимства:

 • Това спестява значителна консумация на вода, насочвайки я изключително към кореновата система.
 • Осигурява захранването на кореновата система с достатъчно кислород. При ръчно поливане, влагата, натрупана близо до корена, изтласква кислорода и забавя растежа на растенията.
 • Точковото напояване предотвратява растежа на плевелите и предотвратява образуването на коричка на повърхността на почвата.
 • Рискът от замърсяване с патогени е значително намален.
 • Улеснява разходите за собствени сили за напояване.
 • Позволява напояването в необходимия обем при ниско водно налягане.
забележка! Липсата на централизирано водоснабдяване изисква редовно наблюдение на нивото на водата в резервоара за съхранение.

Варианти на конструкциите

Автоматизирането на процеса на подаване на влага на растенията под формата на капково напояване е най-компетентното решение. Предимствата на метода са особено усетени при отсъствие на централна водопроводна тръба или с ниско налягане. Маркучите в оранжерията се монтират директно върху повърхността на земята или в горния слой. Те са тръбни и лента. Същността на процеса на капково напояване се основава на цикличния поток вода в оранжерията.

Дозиращото устройство помага да се изпълни задачата: контролерът е инсталиран на изхода на резервоара за съхранение, свързан към водоснабдяването под налягане. След известно време той отваря клапана на системата за напояване на оранжерии, след което течността влиза в отпадащите тръби. Процедурата на капково напояване се извършва с помощта на помпа или гравитационен поток. Капковите тръби са оборудвани с дюзи, през които се подава влага в корените на растенията, отглеждани в оранжерията. Времевите интервали между поливането се определят по такъв начин, че почвата след достатъчно влага да има време да изсъхне. Тъй като растенията се нуждаят от различно количество влага, собственикът на оранжерията регулира независимо регулатора, като настрои интензивността на напояването.

Поплавният вентил в резервоара изпълнява функцията за поддържане на постоянно ниво на водата. Целта на филтъра за вода е да предотврати преждевременното запушване на дюзите на капковата лента.

За да се оборудва оранжерията с капково напояване, използвайки само импровизирани материали, задачата е осъществима, но неприятна. Много по-ефективно е да се избере комбинирана опция: да се закупи комплект оборудване (съдържа филтър, маркучи и капкомери) и да се допълни с контролер и резервоар за съхранение.

В зависимост от големината на оранжерията производителите предлагат разнообразни проекти на напоителната система. Малка площ в рамките на 10-20 м2 достатъчно е да се оборудва с полуавтоматична система за капково напояване, без оборудване с помпа и автоматизация. Комплектите "Ека-Капли" и Каплица съдържат:

 • капково напояване;
 • конектори;
 • адаптери;
 • филтриране;
 • крепежни елементи;
 • спирателни вентили.

Марката Gardena предлага вариант на система за напояване на оранжерии без използването на бъчви. Оборудването се свързва чрез вентил за намаляване на налягането към централното водоснабдяване. Като завършите комплекта с програмируем таймер, вие ще станете собственик на напълно автоматизирана инсталация.

Най-често производителите продават оборудване за капково напояване на оранжерии с отделни елементи, като самият потребител се занимава с монтажа и изграждането на напоителната система. Марките "Aqua-Dusya" и "Samolei" осигуряват възможност за закупуване на всички продукти в един комплект.

Основните етапи на парниковото оборудване

След като реши да оборудва оранжерията с капково напояване, трябва да се разработи подробен план. На базата си правете изчисление на необходимите материали. След като проучи предложенията на производителите на капкови напоителни системи, е необходимо да се определи кое е по-изгодно - да се закупи готов комплект или да се закупят отделни компоненти. След като проектирате и подготвите материали и инструменти, отидете на инсталационната работа.

дизайн

Прецизните изчисления в бъдеще ще осигурят компетентно напояване на растенията. След като направите измерванията на оранжерията, всички данни се прехвърлят върху чертежа. След това посочете:

 • източници на водоснабдяване;
 • местоположението на резервоара за съхранение или централната водопроводна тръба, към която е свързана капковата система за напояване;
 • местоположението на всички канали за захранване от водоизточника по дължината на леглата;
 • мястото на монтиране на помпата.

Подробният план няма да направи грешка при закупуването на компоненти. Важни условия за проектиране включват следното:

 • Капковата лента се монтира към главната тръба чрез стартовия съединител;
 • Касетата или маркуча за напояване се намира по цялата дължина на леглото;
 • в края на капковата тръба се монтира щепсел;
 • Между главния тръбопровод и водоизточник е монтиран филтър за почистване;
 • трябва да вземе предвид необходимия брой запушалки, кранове и фитинги, участващи в разклоняването на тръбите в оранжерията,
важно! С наклонената повърхност на оранжерията тръбите, заети с доставката на вода, са разположени строго хоризонтално и капковите ленти са поставени под наклон.

При избора на тръби е по-добре да останете на пластмасова версия с диаметър 32 mm. Те опростяват процеса на инсталиране на фитинги и подготовка на дупки. Още няколко предимства на продукта - стабилност преди корозия, лекота и ниска цена.

Подготвителни процедури

Въз основа на внимателно обмислен план, те закупуват продукти за монтиране на капково напояване в оранжерията. Независимо дали става въпрос за комплект или отделни компоненти, ще ви е необходимо:

 • дисков филтър;
 • специален капков маркуч или лента, те трябва да бъдат закупени с малка разлика, с оглед на вероятността от смяна на леглата в оранжерията;
 • стартови съединители с гумено уплътнение, оборудвани с кранове;
 • съединители, които свързват маркуча към филтъра;
 • стартови съединители с гумено уплътнение без кранове;
 • комплект от клонове и фитинги за ремонт.

Като се грижите за закупуването на специален филтър, ще удължите периода на действие на инжекторите без запушване.

В допълнение към аксесоарите е необходим набор от инструменти за монтиране на капковата напоителна система в оранжерията. Със сигурност собственикът на оранжерията няма да бъде трудно подготвен:

 • бормашина или перфоратор с набор от свредла с различни диаметри;
 • Резачи за метал или ножици за рязане на тръби;
 • рулетка и клещи;
 • маркер;
 • комплект регулируеми клавиши;
 • лопата.

Не забравяйте и за допълнителната доставка на тръби. Независимото инсталиране на капково напояване на оранжерията значително ще спести разходите за семейния бюджет.

Инсталационни работи

Монтажът на капковата напоителна система започва с присъединяване към основното водоснабдяване. Това се прави, като към маркуча се прикрепва маркуч, използвайки фитинги за маркуч. Тогава напоителната система е оборудвана с филтър, по-добре е да станете собственик на сгъваема версия с възможност за периодично почистване. Когато инсталирате филтъра, бъдете внимателни. Тялото е маркирано със стрелка, показваща посоката на закрепване. Монтирането на обратната страна няма да донесе очакваните ползи, а системата за капково напояване на оранжерията бързо се задръсти. Останалата част от инсталацията не създава особени трудности.

Следващият етап е маркирането на тръбопровода и производството на дупки в системата. Действията се осъществяват въз основа на предварителен план. На територията на оранжерията се поставят последователно капчици за напояване. Маркерът на тръбопровода маркира бъдещото местоположение на маркуча за капково напояване. Дупките се оформят с помощта на свредла. Задължително условие е съответствието на диаметъра на отвора с гуменото уплътнение, което в бъдеще трябва да се впие плътно в него. Стартовият конектор с крана се вкарва в гуменото уплътнение. Кранът осигурява припокриване на напояването в оранжерията върху тези легла, където растенията не се нуждаят от обилна влага и не позволяват да се изключи цялата система. Монтирайте крановете по-добре във всички клонове, тъй като местоположението на реколтата в оранжерията ще се промени с течение на времето и съответно графикът за напояване ще се промени.

Превенцията! Когато купувате комплект оборудване, обърнете внимание на оборудването на съединителите с кранове. Не всички търговски марки включват такива продукти в задължителния списък.

Монтирането на капковата лента включва следните стъпки:

 • Към стартовия съединител се свързва без много усилия, достатъчно е да затегнете гайката.
 • Когато монтирате маркучи за капково напояване, обърнете внимание на местоположението на капкомера. То трябва да бъде насочено нагоре.
 • Лентата за напояване се простира по цялата дължина на градинското легло в оранжерията.
 • Крайът трябва да бъде заглушен. Ако маркучът има лента, изрежете парче от 5 см, ръбът се усуква и фиксира с нарязан връх.

На противоположната страна на магистралата също се нуждае от надежден ствол. Разклонителната система позволява, ако е необходимо, да се промени оформлението на леглата в оранжерията и да се преместят лентите за капково напояване на друго място.

Автоматизация на процеса

Не винаги условията за напояване се прибавят по най-добрия начин. Често парниковата къща не е оборудвана с главен тръбопровод. За да излезете от тази ситуация е просто - просто инсталирайте капацитета за съхранение, запълнете го с вода и следете нивото. Оптималната височина за местоположението на контейнера е от един и половина до два метра. Това ще гарантира, че течността навлиза в системата за капково напояване без допълнително изпомпване. Ако инжектираната вода е с ниска температура и е планирана за бързото й използване, погрижете се за отоплението с ТЕМ. Опростяването на задачата за редовно поливане в оранжерията е предназначено да автоматизира процеса на пълнене на резервоара с вода. Инсталирането на помпено оборудване автоматично ще изпомпва вода от достъпен източник. Предварителното изчисляване на процента на дневния прием, можете да определите за какъв период ще бъде достатъчно водоснабдяването в резервоара или резервоара.

В допълнение към помпеното оборудване автоматичният контролер, който осигурява регулиране на водоснабдяването, ще помогне да се подобри капковата напоителна система в оранжерията. Той е оборудван с вграден сензор, който ви позволява да програмирате графика за напояване в оранжерията няколко дни. Автоматичният контролер е монтиран директно зад филтъра, той се захранва от автономни батерии.

Преди пускане в експлоатация системата за капково напояване се нуждае от висококачествено пране. За да направите това, всички щепсели се отстраняват, само след изтичането на маркучите с чиста вода, те могат да бъдат поставени на място и да започнат да се поливат растенията в оранжерията.

Автоматизирането на процеса на капково напояване в парниковата къща допринася за значително време, труд и потребление на вода. Капковото напояване, което благоприятства растежа на посевите в оранжерията, значително увеличава добива. И ефективността на затворените работи е най-високата награда за любителски земеделски производител, което ви позволява да се наслаждавате на биологични продукти.

 • Мини мини парник за разсад

 • Осветление на оранжерията с LED лампи

 • Как да изберем най-добрия филм за оранжерия

 • Как да направите вентилация в оранжерия, изработена от поликарбонат

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map