Как да изберем боя на водна основа за тавана

Как да изберем боя на водна основа за тавана

Живопис на тавана и сега, когато има много алтернативни възможности за декорация, е много популярен сред тези, които са решили да направят ремонт. Това се дължи на високите декоративни качества на повърхността при ниска цена. Тъй като в един апартамент или къща таванът може да бъде изработен от голямо разнообразие от материали, например дърво, гипсокартон, бетон и др., Е необходимо да изберете подходящо покритие и инструменти. Боята на водна основа е идеална за всяко покритие. В тази статия ще ви кажа коя е най-добрата водна боя за тавана и как да изберете тази, която пасва.

Предимства на боята на водна основа

Такова покритие не може да бъде по-добро за всяка повърхност в къщата, с изключение на това, че не е необходимо да се боядисва металът, тъй като водата, съдържаща се в състава, може да причини корозия.

Да разгледаме основните предимства на използването на водна емулсия:

 • Простотата на създаване на уникален интериор и модерни акценти, както и лекотата на бързо променяне на сянката на корицата. Това се обяснява с лекотата на нанасяне на ръка, без предварително съгласие със специалистите и скоростта на отстраняване на покритието, ако е необходимо, чрез намокряне и отстраняване със шпатула.
 • Способността да се постигне сянка чрез смесване на бялото и точното количество цвят. Можете да го направите сами или със специален механизъм, който измерва количеството цвят за определено количество боя. Също така, когато купувате боя на водна основа, можете да използвате тази услуга в магазин за сгради. По правило смесването е евтино или напълно безплатно при покупка.
  Съвет! При боядисване на голяма площ, която изисква значително количество материал от няколко кутии, смесване, за да се избегне не пада в тона, по-добре е да се повери на професионалисти.

 • Важна роля играе сигурността на този тип покритие, тъй като не отделя в атмосферата вредни вещества, което позволява използването му дори в детската стая.
 • Липса на остър мирис. Картината ще бъде удобна и не е нужно дълго време след ремонта, за да се изпревари неприятната миризма от стаята.
 • Способността да преминава през себе си изпарения и газове, с помощта на които стаята поддържа удобен микроклимат.

Как да изберем боя на водна основа за тавана

Купете точно материалите, от които се нуждаете, за да покриете тавана, може да вземе предвид само характеристиките на този материал и в зависимост от вида му.

Класификация на бои на водна основа

Водната емулсионна боя е разтвор на оцветителни пигменти и полимери във вода. След изсушаване, водата се изпарява и пигментите с полимери остават на повърхността под формата на тънко покритие. Водната емулсия е разделена на състава и се използва при производството на вещества и се случва:

 • акрил, основата за която е емулсия на акрилни смоли на базата на вода. Това е може би един от най-популярните материали за тавана, тъй като е издръжлив и издръжлив, а завършеното покритие е красиво. Тя може да скрие повърхностните дефекти.

  Много често акрилни водни разтвори с латекс се купуват за оцветяване на тавана. Те са по-устойчиви на механични влияния и влага, така че те са идеални за боядисване на тавана в кухнята или в банята, където често има влажен микроклимат.
  Акрилните и акрило-латексни бои са с висока цена, но се отплащат с отличните качествени характеристики.
 • Силиконовата. Тази водна емулсия е още по-скъпа от предишните. На първо място, тя може да бъде боядисана дори само този измазан таван, тъй като повърхността ще изсъхне и под покритието. На второ място, той е устойчив на влага, така че да покрие тавана в банята или кухнята е перфектен. Също така, таванът, боядисан със силиконова боя, може да се измие по влажен начин с помощта на четка. На трето място, тя може да скрие малки дефекти в повърхността.

  Всички горни характеристики правят емулсията на силиконова вода идеална идея за тавана, разбира се, ако бюджетът за ремонт не се ограничава до ясна рамка.
 • Поливинил ацетат. Този материал е подходящ за покриване на тавана в сухо помещение, например в спалня или детска стая. Той е напълно устойчив на влага, затова е по-добре да не се измива.
 • силикат, основата за която е течно стъкло. Също така е като силикон, подходящ за боядисване на тавана в мокрите помещения на апартамента.
 • Полиуретан. Този тип боя на водна основа също идеално се намира на повърхността на тавана във влажна стая. Той запълва микрокредитите и не се страхува от влага.

Изборът на боя за целта

Обикновено в сградата се съхранява огромен избор от бои на водна основа. Те се разпределят в зависимост от дестинацията, така че изборът трябва да дойде много отговорно и внимателно, и ако не притежавате, за да работи, а след това най-добрият вариант би бил консултация със специалист, който ще отговори на въпроса как валяк за боядисване таван латекс, което също е важно.

Обикновено производителите незабавно сочат към опаковката, за която е предназначен този или този вид боя:

 1. За сухи помещения с ниско експлоатационно натоварване. Този вид може да се приложи към тавана в хола с нормална влажност. Той не може да се използва в баня или кухня.
 2. Покритие с висока устойчивост на суха абразия. Таваните, покрити с такава боя, могат да бъдат почистени със суха кърпа или прахосмукачка, но в никакъв случай с мокро почистване. Кухнята и банята не са добри.
 3. Неустойчиво покритие с устойчивост на абразия. Този вид водна емулсия е подходящ в помещенията, където таванът не се нуждае от почистване с агресивни почистващи препарати.
 4. Боята може да се измие с такова покритие просто с вода и с четка с почистващ препарат, така че това е най-добрият избор за стаята в къщата, където се изисква подобна обработка.

Ако няма желание и възможност да изберете самостоятелно, тогава можете да вземете един, на който се поставя марката "Интериор". Това означава, че водната емулсия е идеална както за стени, така и за тавани.

Също така има опаковки боя с индикация, че това е таванът. Няма особена разлика между тях и вида, описан по-горе, с изключение на по-голямата икономия на първата, поради факта, че нейната консистенция е по-течна. На тавана все още често пишете съвети как правилно да боядисвате тавана под водната боя.

Избор според вида на готовото покритие

Боядисването на тавана с водна боя е необходимо да се разбере каква повърхност искате да постигнете в края на краищата. Както при такова покритие, можете да направите лъскав или матов таван.

Изборът зависи не само от вида, но и от характеристиките, които трябва да бъдат постигнати:

 • Гланцираната повърхност е лесна за почистване, но не може да скрие малки повърхностни дефекти.
 • Матираният таван напълно маскира всички недостатъци в тавана, но е трудно да се измие.

Ако няма конкретни желания и е трудно да се направи избор, тогава можете да си купите полу-гланц или полу-матова боя, която комбинира комбинация от качествени характеристики и на двата вида.

Полезни съвети за качествен подбор

За да изберете правилната боя и да покриете качествено тавана, трябва да се придържате към тези прости съвети:

 1. Производителят трябва да присъства на пазара най-малко няколко години, така че вече е известно за него. Боите на водна основа често са фалшифицирани, като при производството си използват нестандартни компоненти, които се усещат върху готовото покритие.
 2. Материалът се закупува в количества в съответствие с потреблението, което е указано от производителя на всяка опаковка.
 3. Боята на водна основа не може да бъде много евтина. Нереализираната отстъпка или само лекотата дава информация за отразяване на качеството на боята. Най-добре е да не рискувате и да купувате качествени материали.
 4. Съхранявайте на водна основа боя може да бъде само плюс температура. Ако боята замръзне, размразяването на неговите качествени характеристики напълно изчезне.
 5. Ако латексова боя се нанася тавана от дърво, всеки слой след изсушаване, трябва задължително да се смели, тъй като това покритие повдига дръвника.
 6. При избора на боя на водна основа е задължително да прочетете внимателно инструкцията, където са посочени всички най-важни характеристики, според които трябва да се избере покритието.
 7. Не забравяйте да погледнете маркировките. На банката с боя на водна основа обикновено се обозначава VD, което е името "водно-разпръснато". Но номерата след тези две букви са много важни. На боя за външно довършване поставете фигура от 1, а за боя за вътрешно боядисване се появява номер 2 след маркирането.

Особено трябва да се занимаваме как да боядисваме тавана с водна боя. Първото нещо, което не е наред при боядисване - това е правилният избор на инструмента за боядисване. Най-добре е да рисувате с валяк, за да нарисувате тавана с боя на водна основа, а не с четка. Трябва да е с дълга купчина, така че е възможно да се рисуват всички неравности вътре.

Боядисването на тавана с боя на водна основа трябва да се извършва по следните правила:

 • Преди боядисване е необходимо да се направи таван грунд.
 • На първо място, трябва да нарисувате най-външния ъгъл от входа, като се започне от мястото на контакт между тавана и стената. Четка с широка големина се намокря с боя и ставите се оцветяват по целия периметър, така че няма да има допълнителни проблеми при последващото нанасяне на боята от ролката.
 • Първият слой трябва да се прилага успоредно на светлината, излъчвана от прозореца, втория слой, перпендикулярен на лъчите, а последният - към прозореца.
 • Уверете се, че сте изсушили всеки слой.

В допълнение към боядисването с валяк е възможно да се използва пистолет за тази цел за боядисване. Но с използването на това устройство може да възникнат проблеми при прилагането на слоеве. Ако дюзата на пистолета за пръскане не се движи много бързо, тогава слоят може да лежи неравномерно под формата на капчици. Те могат да бъдат почистени с влажна гъба и да изчакат да изсъхне.

заключение

Решението, че боядисването на тавана трябва да се извършва с водна боя не е просто решение. Необходимо е да се определят целите и вида покритие, които искате да се постигнат в крайна сметка, както и да се определят тези качествени характеристики, които трябва да съществуват на покритието. В магазина трябва внимателно да изучите етикета и да изберете вида емулсия вода, която е подходяща за конкретна ситуация. Съветите, дадени в статията, ще Ви помогнат да изберете правилния тип боя и да ремонтирате с най-малко време и нерви.

 • Тапет таван за боядисване

 • Затопляне на тавана в къщата

 • Как да направите таван от дъска

 • Таван от пластмасови панели

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

62 − 60 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map