Фурна, изработена от тухли

Фурна, изработена от тухли

Въпреки нарастващата популярност на готовите метални конструкции, традиционната руска баня е неизменно свързана с тухления модел на пещта. За тези, които предпочитат да се самоуправляват подобряването на имота, е полезно да се запознаете с процедурата за изграждане на сауна фурна от тухли. Информация за необходимите материали, нюансите на процеса и подробно описание на поредицата от произведения ще помогне да се уреди удобно място за релаксация.

Материали и инструменти

Придобиването на качествен материал е първата стъпка към изграждането на трайна тухлена конструкция за баня. Тухла заслужава най-голямо внимание: при обзавеждането на печката и коминната печка се използва червен огнеупорен тип, който може да издържа на нагряване до 850заВ, зидарията на пещта се извършва с шлакови тухли, които запазват свойствата си при температури над 1500заВ. За полагането на основата се изисква пясък и глина, като хидроизолационен материал между основата и сауната, се използва рубероид.

Допълнителни материали за подреждане на пещ за баня:

 • пещ за леене;
 • стоманен ъгъл и лента;
 • контейнер за нагряване на течността;
 • азбестов кабел;
 • поцинкованата тел.

Изброените материали ще позволят да се изгради най-простият модел на пещ за баня от тухли, по-сложни проекти ще изискват допълнителни подробности. За да не прекъсвате процеса за намиране на необходимите инструменти, се погрижете за тяхната наличност предварително. В допълнение към електрическата бормашина и мелницата, ще ви трябва резервоар за разтвор, ниво, лента, оребло и дървена киянка.

Опции на проекта

Има много схеми за зидария, ако не смятате, че сте професионалисти, трябва да изберете некомплициран вариант за изграждане на собствен. Ефективността на печката в сауната няма да бъде засегната, а шансовете за успешен резултат от работата ще бъдат много по-високи.

В допълнение към традиционните начини за полагане ние ви предлагаме поръчка на печките на Kuznetsov, които заемат значително по-малко пространство от стандартните.

Полезни препоръки

Всички започват Pechnikov полезно да се запознаят с тънкостите на технологично оборудване от тухли пещ, или грешките, направени в хода на зидария може да бъде фатално по време на експлоатацията на дизайн баня. И така, какво трябва да обърнете внимание:

 • Глината, иззета в процеса на изкопаване на фундаментната яма, е полезна за смес от хоросан при полагане на пещта.
 • Глината и пясъкът за полагане на сауната се смесват в съотношение 2: 1 или 3: 1. Определете правилната плътност на хоросан за присъединяване към тухла ще помогне на следния метод: поставяне на дървена пръчка в него, измерване на останалата част от глина. Оптимално се счита дебелина от 2 мм, ако индексът е по-голям - искате да добавите пясък, по-тънкият слой показва необходимостта от глиненост.
 • Монтирането на камината за леене в тухлени редици осигурява формирането на разстояние от половин сантиметър между тях. Това предотвратява разрушаването на пещта от зидария баня от тухла в резултат на разширяването на метала от нишката.
 • Нестандартните размери на тухла водят до изпъкналост или недостиг в края на полагането на редицата. За да се коригира ситуацията, тя ще помогне да се отрежат изпъкналите части на тухлата с българска или да се образува в случай на липса на сгъстени междинни фуги.
 • Ако размерът на решетката не съответства на дупката в пещта, приготвена в сауната, те се обръщат към българина, оборудван с кръг около метала.
 • Уверете се, че сте осигурили кладенци за почистване в ъглите на вътрешните коминни канали, които са най-податливи на натрупване на сажди.
 • Избягвайте контакт на формоване на фурната с тухли. Тези места на пещта за сауна се нуждаят от допълнителна защита, която се организира чрез навиване на азбестовите кабели върху метални части.
 • Намира се до печката в сауната, дървените елементи изискват защита с антисептични разтвори, които защитават материала от спонтанно изгаряне в резултат на нагряване от тухли и пречат на процесите на гниене.
важно! Тухлената тухла се изпълнява с задължителна употреба на нивото на строеж строго на плочата.

Последователност на работата

Сауната, изработена от тухли, поради своята масивна природа, изисква предварителното оборудване на мазето. Полагайки основата, отидете направо в зидарията, процесът завършва с оборудването на комина.

фундамент

Гнездото за мазето за печка от тухла се копае до дълбочина, надвишаваща нивото на замръзване на земята. В зависимост от района тази цифра е 0.7-1.2 м. Ширината на ямата в дъното леко надвишава основната депресия. Това не позволява нарушаване на целостта на общата структура при преместване на земята. Процедурата за изработване на основа за сауна включва следните стъпки:

 • Дъното на ямата е оборудвано с пясъчна възглавница с височина 15 см, която впоследствие се пълни с вода.
 • След пълното импрегниране се полага камък или счупена тухла, като слоят се формира от дебелина 20 см.
 • След като свиването на пясъчната възглавница е завършено, се образува слой от смачкан камък.
 • Над кофража и монтираната подсилена рамка.
 • Замазката от бетон се излива до ниво, което не надвишава 15 см от повърхността на пода.
 • Следващият етап е демонтирането на кофража. Освободеното пространство се запълва с малък чакъл или груб пясък.

Процесът е завършен чрез полагане на два слоя покривен материал върху бетон, който изпълнява функцията на хидроизолационен материал между основата и тухлената пещ. Избягването на влага върху тухла предотвратява преждевременното унищожаване на материала. След като основата изсъхне напълно, те се преместват в основната баня от тухлена зидария.

Фурнир за зидария

След като проверите хоризонталното ниво на основата, можете да продължите с изграждането на стените на сауната. Първо, на пода се формира вид защитен щит от тухли, който създава бариера срещу огъня. За да направите това, имате нужда от пясъчно-бетонен разтвор и отрязани тухли. За основната зидария се нанася пясъчно-глинена смес.

съвет! За да се улесни използването на суха глина, ще й помогне да накисне няколко дни в специален контейнер. Пясъкът за разтвора се почиства от отпадъци и се пресява.

Препоръчва се да се настрои малък обем разтвор в приблизително съотношение на пясък и глина 2: 1. При оформяне на първия ред на сауната фурната, поставена върху хидроизолационния материал, е предварително намокрена с вода. Завършете първия ред с задължителна проверка на ъглите и съответствието на избраната поръчка. Тя се взема под внимание при всеки избран проект на тухлена пещ, изработена от тухли. Шевовете между редовете се образуват с дебелина 3-5 мм. Следващият слой от тухли се полага върху съединението на двете долни, това правило се наблюдава в цялата зидария.

Обикновено, когато се образува трети ред тухли от тухлите, вратата на пепелта се сглобява. За да го подсилите, използвайте ленти от стоманена ламарина или галванизирана тел. Специалистите предпочитат стоманени ивици от гледна точка на процеса на осветяване, при липса на ленти, избраната тел трябва да съответства на стандартната дебелина. За да го поставите в тухли, е необходимо да подготвите малки депресии.

Преди началото на образуването на четвъртия ред отново проверете нивото на стените хоризонтално и вертикално, а също и 90за за ъглите на печката. В този ред има кладенец за пепел и решетка. За монтирането на решетката в тухлите кухините са издълбани така, че образуваните междини да позволяват на скарата да се разшири в резултат на топлинното действие. Тези пролуки са приблизително 1 cm във всяка посока. Задната стена под решетката е закръглена с разбита тухла, за да намали съпротивлението при преминаване на въздух в горивната камера.

След шестия ред се монтира вратата на пепелта, 7-ият ред завършва с фиксиране на решетката и вратата на пещта. Инсталира се по същия начин като вратата на пепелта. Като правило, чугунните врати се използват за сауна пещи, които се отличават с тяхната сила и високи огнеупорни свойства. На осмия ред се образува дял, който служи като начало на комина. Такава тухлена зидария продължава до четиринадесетия ред, на който са оборудвани каналите. Следващият ред от печката в сауната се разполага с половин тухли, разположени под ъгъл една спрямо друга. Това служи като основа за формирането на равнината на разделяне. Следващите три реда се поставят по същия начин като първите три нива: всяка тухла лежи върху ставата на предишния слой.

Изходната врата за пара е оборудвана на 19-ия ред от сауната, след което са монтирани тънки метални ленти, които държат 20 и 21 реда. На 21-ия ред се затваря рамката на входната врата и се монтира резервоар за вода, ако е предвиден в проекта.

комин

Двадесет и третият ред служи за оборудването на пещ за баня с тръба, чиято дължина варира в зависимост от общата височина на помещението. Тръбата се избира пропорционално на размера на самата пещ за баня: колкото по-мощна е основната структура, толкова по-голям е коминът и обратно.

важно! Минималната дебелина на стените на комина и сауната е половин тухла със същия размер на участъка от димните канали.

Повдигането на комина над покрива е най-малко половин метър. За зидарията му се използва вар или циментова замазка, тъй като пясъчно-глинената смес се измива в резултат на утаяване или кондензат.

Подобряването на външния вид на завършената печка за сауна ще помогне за нейната мазилка. Желателно е в разтвора да се добави азбест или гипс. Преди планираната процедура тухлената фурна се почиства от излишния разтвор, малко по-дълбоко вдлъбва шевовете и шпатлиуют.

Придържайки се към задаване на размера на пещ, размерът на нагревателя и секцията за комин, ще се гарантира безопасната експлоатация на баня пещ и изграждането на тухлата ще бъде дълго време да се създаде комфортна среда, когато посетите парната баня.

 • Как да направите сауна печка от метал

 • Печка за сауна с топлообменник

 • Печки за сауна със затворена печка

 • Как да изберем и оборудваме вана

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

51 − = 49

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map