Štednjak za osobe s vlastitim rukama

Štednjak za osobe s vlastitim rukama

Većina vlasnika kuća za odmor i garaža prije ili kasnije suočavaju se s problemom zagrijavanja prostorije. Pa ako je zgrada spojena na centralno grijanje ili postoji mogućnost instalacije kotla. To je opravdano ako živite u kući duže vrijeme. A što ako planirate živjeti u kući samo u ljetnoj sezoni ili vikendima? U tom slučaju izvrsno rješenje problema s grijanjem postaje štednjak.

Burzhuyka - ovo je najoptimalniji izbor za grijanje soba s malom površinom. A ako je takav uređaj za grijanje opremljen površinom za kuhanje, može se čak i kuhati ili zagrijati hranu. Barga može raditi i na krutim gorivima i na ulju za motorno ulje, a jednostavnost dizajna omogućuje vam da to napravite sami.

Vrste peći burzhuek

Unatoč relativnoj jednostavnosti pećnice, postoje mnoge vrste peći s različitim dizajna, materijala, troškove i tako dalje. Prije svega, potrebno je odrediti trajanje rada pećnice. Postoji takozvani peći dugo gori, a to će biti odlično rješenje dati, pogotovo ako planirate provesti svoju blagdana.

Najpopularnija opcija su peći od lijevanog željeza, ali postoje i modeli od nehrđajućeg čelika. Struktura štednjaka je vrlo jednostavna i sastoji se od metalnog bunkera s otvorima za peći i ograde za dimnjak. Ipak, postoje peći i dvije komore za sagorijevanje.

Što se tiče goriva za gorivo, najčešća je peć na drva. Popularnost takvih modela je zbog činjenice da je drvo za ogrjev prilično pristupačne materijal. No, najjeftinija opcija za hamburger je peć koja radi na čipovima i piljevini. Naravno, postoje peći koji su prilagođeni za rad na otpadnom motoru, međutim, njihov dizajn je najteži od svih.

Hrastovi od lijevanog željeza za ljetne vikendice

Trenutno, tvornice od lijevanog željeza burzhuiki proizvodi se u širokom rasponu, a osim glavnih funkcija može poslužiti kao vrijedan ukras interijera. Bošt se može zagrijati drva za ogrjev ili bilo koje drugo kruto gorivo i koristiti ne samo za grijanje prostorije, već i za kuhanje, kao i kao kotlovnica za toplu vodu.

Moderna vikendica od lijevanog željeza može zagrijati sobu površine 50-60 m² na standardnoj visini stropa. Može se natjecati s kaminom ili pećnicom od opeke. Osim toga, burzhuyka je vrlo pokretan i lako se može premjestiti ili prevesti na bilo koje drugo mjesto. Jedina negativna peć na ledu ne može se napraviti s vlastitim rukama kod kuće.

Štednjak-burzhujka iz plinskog cilindra ruke

Trenutno, na internetu, postoji mnogo crteža građanskih ljudi svih vrsta. Većina opcija, naravno, teško je za percepciju i samoupravljanje, međutim, pogledajmo najjednostavnije i najoblicnije opcije.

Štednjak, napravljen od plinskog cilindra, može biti vodoravna ili vertikalna. U svakom slučaju, prije početka rada, potrebno je provesti odgovarajuću obuku kako bi se izbjegle opasne situacije. Da biste to učinili, morate učiniti sljedeće:

 • za uklanjanje ventila i otpuštanje ostataka plina iz cilindra;
 • obratite spremnik i ispustite kondenzat u spremniku ili kantu, ne dopuštajući da udari u pod;
 • Stavite balon okomito i napunite ga vodom koja će prebaciti preostali plin;
 • ispustite vodu i spremnik je spreman za peći.

Horizontalna opcija

U nekim slučajevima je poželjna vodoravna verzija štednjaka, pogotovo ako peć gori drvo.

Slijed djelovanja

 1. vrh s plinskog cilindra s brusilicom;
 2. iz armature se rezati dijelovi potrebne duljine za šipke i zavariti ih unutar kontejnera;
 3. na dnu cilindra izreže pravokutnu rupu, koja je ulaz u odjeljak peći. Iz metalnog otpada izrađuju se pećna vrata, na kojima su zglobni zglobovi spojeni. Na rubu, poželjno je lijepljenje vrata s azbestnim kabelom;
 4. na dnu cilindra izrađuju rupe kroz koje će se ulijevati pepeo iz komore za izgaranje;
 5. ispod otvora za primanje pepela, postavite čelični okvir s vratima;
 6. iz kuta ili komada cijevi čine noge i zavaruju ih na cilindru;
 7. Na vrhu cilindra izrežite rupu i zavarite dimnjak na svom mjestu;
 8. U gornjem dijelu cilindra može se zavariti i metalni okvir koji se može koristiti kao površina za kuhanje.

Okomita verzija turbojeta

Okomita verzija burzhuyke je dobra po tome što zauzima manje prostora. Peć u proizvodnji je vrlo jednostavna, zbog toga je potrebno izvršiti sljedeće radnje:

 1. Označiti na cilindru mjesta za vrata peći i pepela;
 2. bugarski izrezati označene rupe i ugraditi vrata od metalnog otpada sa šarkama i ručkama;
 3. u 10 centimetara ispod razine vrata peći, ugradite rešetke iz armature;
 4. na dno cilindra zavaruje noge metalnog kuta ili cijevi;
 5. vrh ili strana cilindra čine rupu za dimnjak na koji treba zavariti metalnu cijev.

Video prikazuje cijeli proces izrade peći iz plinskog cilindra.

Cigla kuća burzhuyka

U tom slučaju, ako namjeravate koristiti burzhujku u zemlji kao stacionarni pećnici, trebali oblitsevat svoje cigle. To će omogućiti značajno povećanje prijenosa topline.

Za takvu štednjak, glavni pravokutni kućište trebao bi biti izrađen od lima debljine 3-4 mm. Prije svega, bočni zidovi su zavareni zajedno i na njih su pričvršćeni gusti poklopac, rešetke i dno. Preporuča se dimnjak od metala velike debljine. Završite izgradnju opeke.

Duga goruća peć

Takva peć ima vrlo važnu prednost, naime - peć ne zahtijeva česte punjenje goriva. To se postiže primjenom postupka pirolize. Gorivo goriva dolazi u gornjem dijelu peći, a proces izgaranja zamjenjuje propadanjem. Izgaranje goriva traje do 60 sati.

Za proizvodnju dugotrajne peći potrebna je velika promjer cijevi ili čelične cijevi i kanala.

Proizvodni proces

 1. Dno bačve siječe bugarski, a rub se izravnava i čisti;
 2. od čeličnog lima poklopac je izrezan, u čijem je središtu načinjena rupa za cijev promjera 100 mm;
 3. na vrhu štednjaka zavaren je cijev za dimnjak promjera 150 mm;
 4. u donjem dijelu cijevi zavaren i ojačan kutom kruga, koji će, kao gorivo spaliti, padati;
 5. ispod gornje komore postavlja se poseban disekcionar nešto manje veličine s rupom u sredini promjera 10 mm;
 6. Cijev je montirana u poklopac.

Kako otopiti štednjak

Čini se da je zaluživanje burzhuyke prilično jednostavna stvar. Međutim, to vrijedi i ako ste barem jednom sreli zagrijavanje štednjaka. Ako ste novi u stokers, onda neka mi predložiti detaljne upute. Dakle:

 1. Papir. Na rešetki je potrebno staviti slomljeni papir (za to je prikladna svaka novina).
 2. Horn ili zraka. Ovisno o tome što imate, postavite materijal za paljenje na vrh papira. Vrijedi uzeti u obzir da je četkica, bez obzira na to koliko je suha, gorjela gore od zrake.
 3. Gorivo. Na drvenom drvetu ili gredi stavi nekoliko malih trupaca. Bez obzira na gorivo koje koristite za hamburgere, u svakom slučaju je potrebna ogrjevna drva. Čak i takvo gorivo poput ugljena jednostavno se ne razara bez ognjišta, jer zbog toga treba visoku temperaturu.
 4. Paljenje i kontrola. Nakon što je sve učinjeno možete pokrenuti pećnicu. Da bi zapalio papir, istodobno bi trebao biti otvoren drveni plamenik na pola puta. Ne zaboravite da se nacrt u takvom štednjaku regulira samo uz pomoć puhala zraka. Nije preporučljivo pokriti ga u potpunosti, ali najbolje je ostaviti mali razmak. Nemojte preopteretiti štednjak drvom i stalno nadzirati snagu kotrljanja.

Burzhuyka na piljevinu

Zrna, naravno, nije najbolja vrsta goriva zbog lošeg izgaranja. Međutim, zbog lako dostupne ovog goriva, ova vrsta burzhuki je također široko rasprostranjena, kao i štednjak na drva.

Peć se sastoji od dva metalna cilindra različitih promjera. Mali cilindar manjeg promjera se umetne u veći dio i nalazi se komora za gorivo. Na dnu cilindra za gorivo izrezana je rupa s promjerom od 50 mm i prirubnicom od oko 10 mm. Izlaz dimnjaka nalazi se na dnu vanjskog cilindra. Kutija za pepeo je zavarena od čelika debljine 3 mm i isporučuje se s vratima.

U rupu unutarnjeg cilindra umetnuta je konusna jezgra izrađena od drva i koja ima visinu od 500-600 mm. Oko temeljnih strugotina su ispunjene i dobro zategnute. To je učinjeno tako da gorenje goriva nije previše intenzivno. Nakon što izvadite jezgru odjeljka za gorivo, ugradite je u gorivnu ćeliju.

Vatra pirega od piljevine izvodi se kroz kutiju pepela uz pomoć čipsa, kore ili greda. Vatra kroz pukotinu zapaliti piljevinu i kad dosegne gornji sloj, peć treba prekriti poklopcem.

Instalacija burzhuyke u zemlji

Kada instalirate u zemlji ili u kući bilo koje vrste burzhuyki ne smijemo zaboraviti da je tijelo peći i dalje metalik, što znači da se zagrijava vrlo brzo i snažno. Peći od čelika hlade se brže, a od lijevanog željeza pećnice zadržavaju toplinu dulje vrijeme i zbog toga moraju biti ugrađene u skladu s propisima o zaštiti od požara.

Instalacija turbine treba provoditi na vatrostalnoj podlozi, kao što su:

 • beton;
 • pješčana cigla;
 • list kositra;
 • otvorene keramičke pločice.

Apsolutno nije dopuštena instalacija burzhuek na:

 • parket ili daska;
 • laminat;
 • linoleum;
 • tepih ili bilo koji drugi mekani podni pokrov;
 • plastike.

Burzhuyka treba biti smještena od drvenih ploča ili zidova na udaljenosti od najmanje 1 metar. Dio dimnjaka koji se nalazi u sobi mora biti neprekinut bez ikakvih spojeva. Ako je to iz nekog razloga nemoguće, onda se veza mora izvesti s pristupom donjeg dijela na gornji dio. Gorivo je smješteno daleko od vrata peći tako da se ne mogu upaliti moguće iskre ili slučajno ispušteni ugljevi.

zaključak

Kao što ste primijetili, postoje mnoge inačice peći burzhueksa za ljetne rezidencije i garaže, a ponekad mogu biti jednostavno nezamjenjivi. Takve peći se mogu zagrijati gotovo bilo kakvom vrstom goriva, pa čak i otpadom. Zbog jednostavnosti gradnje i dostupnosti odgovarajućih alata i materijala, nije teško stvoriti takvu pećnicu kod kuće.

 • Ulovlja pilići u inkubatoru

 • Kako napraviti štednjak u garaži

 • Kako izraditi tandoor od cigle po sebi

 • Mala kućica za bunar, upute za korak po korak

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map