Kako odabrati boju za PVC

Kako odabrati boju za PVC

Potreba za obnovom ili premazivanjem ukrasnog premaza na plastičnim dijelovima i PVC oblogama proizlazi mnogo češće nego što se čini na prvi pogled. To može biti površina metalno-plastičnih prozora verande, kućišta kućanskih aparata, mekanog gumenog gumenog naplatka, plastičnih dijelova autoinstalacije i čak zaštitnih pokrova od tkanine. Nije teško bojiti PVC, ali pod jednim uvjetom, ako postoji posebna boja za PVC.

Teškoće u bojanju, kako pravilno obojiti PVC

Za slikanje plastičnih, akrilnih ili akrilnih boja za PVC profili koriste se. U pravilu, zbog visokog sjaja ili specifične "masne", parafinske teksture površine PVC-a, obična akrilna boja na plastici pada vrlo slabo, pada. Čak i klasična tehnika povećanja adhezije boje primjenom umjetne hrapavosti ne poboljšava adheziju na podlogu.

Stoga, prije nego što pokušate nanositi boju na okvir prozora ili plastične zglobne dijelove, bit će potrebno provesti temeljitu pripremu PVC površine:

  • Uoči uporabe boje, površina PVC-a se čisti od prašine i prljavštine sapunicom i prati čistom vodom kako ne bi ostali tragovi. Idealno, najbolji deterdžent za PVC dijelove, ali možete koristiti vodenu otopinu izopropil alkohola;
  • Površina se obrađuje s posebnim aktivatorom otapala, koji poboljšava prianjanje ili prianjanje boje na glatki PVC profil;
  • Ako se za slikanje koristi akrilna boja na bazi vode, PVC-plastika se može lagano navlažiti iz ručnog spreja, zatim nanijeti materijal boje četkom ili pištoljem za raspršivanje.
Važno! Treba imati na umu da kvaliteta površine koju treba obojiti ovisi prije svega o temperaturi i vlažnosti zraka. Što je veća temperatura okoline, to je bolji prianjanje, a veća je brzina sušenja.

Nakon otprilike par sati, primijenjen je na PVC na temperaturi od 20-23 ° CokoS bojom će prestati držati ruke, a nakon 26-40 sati proces sušenja obojene površine će biti potpuno završen.

Akrilne boje topljive u vodi mogu proizvesti obojenu površinu PVC-a različitih boja i nijansi. Prema proizvođačima boja, sustav za nijansiranje, s kojim se vrši nijansiranje i korekcija boja, može dati više od 2 tisuće kompozicija u boji.

Tehnologija bojanja predmeta kućanstva iz PVC-a

Visoka kvaliteta površine koju treba obojiti može se dobiti samo ako se koriste posebna sredstva za slikanje površina od polivinilklorida bilo koje modifikacije. Više jednostavno materijali, na primjer, okvir i suočava plastične prozore, čak može biti oslikana s akrilni materijali, ali zahtijevaju boje sadrži modifikatori i poliuretanske lak za uzornog sjajne površine.

Stoga se najčešće koriste za postizanje kvalitetne idealno glatke PVC teksture:

  1. Poliuretanske boje i lakovi od Feyco AG, Švicarska;
  2. Akrilna uretanska boja "PaliPlast RP Base", koja se koristi za industrijsko bojenje PVC plastike.
Za informacije! Slikovne kompozicije "PaliPlast" proizvode se kako na vodi tako i na bazi laka.

Unatoč činjenici da nakon sušenja na vodi pripravaka «PaliPlast» ne isprati s vodom i ostavi da stoji pomyvku više prozora i okviri su povremeno potrebno obnoviti zaštitni sloj s laka, na primjer, «PaliPlast RP 022 lak».

Bojenje PVC plastičnih površina u kući

Najpopularnija procedura za bojenje polivinilkloridnih plastika je slikanje okvira metalno-plastičnih prozora. Nije svatko voli bijelu boju standardni PVC obloge ili vlasnici žele napraviti prozor svog dućana ili salonu izražajniji, u svakom slučaju, boja prozora ne predstavlja nikakve poteškoće ako koristite materijale za PVC «PaliPlast RP Base».

Bit će potrebno samo ljepilo prozora, padina, stakla i gumenog okvira za brtvljenje s polietilenskim filmom trakom za boju, a možete nastaviti s bojanjem kako je gore opisano. Najlakši način za nanos boje na PVC profil kotao ili valjak, ali najbolja kvaliteta se dobiva pri korištenju niskotlačnog raspršivača. Viskoznost boje je niska, ali prisutnost mineralnih punila ponekad može dovesti do zaglavljivanja mlaznice ili lošeg raspršivanja, tako da se otopina boje mora očistiti od filmova prije uporabe i temeljito promiješati.

Teže je bojanje dekorativnih i zaštitnih elemenata od PVC plastike na automobilu. Najčešće su to letvice i obloga unutar unutrašnjosti automobila. Veličine dijelova su male, pa je najbolje koristiti aerosolne pakete za slikanje PVC plastične mase. Sastav uključuje aktivator i otapalo, osiguravajući dobru adheziju na plastiku i ukorijenjeno sušenje nanesenog sloja.

Za slikanje malih dijelova od PVC-a moguće je i uz prethodnu demontažu iz unutrašnjosti vozila i izravno unutar stroja. U potonjem slučaju, trebat ćete instalirati ventilator kako bi se protok aerosola s putničkog prostora i napravio pregač od polietilenskog filma koji će zatvoriti prostor oko obojenog dijela PVC-a.

Dijelovi PVC-a pune veličine moraju se demontirati, očistiti od prašine s alkoholom ili pročistačem prozora, a zatim oslikati aerosolom u tankim slojevima debljine 50-70 mikrona.

Složene opcije lakiranja PVC plastike

Za velike dijelove kompleta tijela ili spojlera, boja se može nanijeti pomoću pištolja za prskanje ili pištolja za prskanje. U početku će biti potrebno izvesti oblaganje površine pomoću debelog papira i abrazivnog praha veličine mikrona. Zatim se plastično temeljito ispiše i osuši.

Prije nanošenja boja, površina treba biti obrisana PVC-om tkaninom navlaženom "P646" otapalom i može se obojiti. Ako je stvar vrlo tanka i meka, tada se prvi sloj najbolje izvodi poliuretanskim lakom "Feyco", nakon čega možete nanijeti odgovarajući broj slojeva boje.

Na sličan način moguće je slikati PVC cijevi, konstrukcije okvira, čak i stakla i namještaj. Kako bi se povećala adhezija boje na apsolutno glatku i inertnu površinu stakla, Feyco sugerira dodavanje specijalnog reagensa "Fey (N) Vetro Zusatz 501" na boju. Poliuretanski i epoksi spojevi lako mogu slikati metalne, kamene, plastične i drvene površine, dok je kvaliteta prianjanja na bazi znatno veća od materijala akrilnih i vodotopivih materijala.

Odvojeno, treba spomenuti i sliku mekih PVC vlakana, na primjer, pokrivače ili trupove na napuhavanje. Većina poliuretanskih boja može se koristiti za guste PVC tkanine pod jednim uvjetom. Bojenja izvodi uz upotrebu sloja barijere razrijeđene u otapalu u omjeru 1: 3 klica «FEYCO Universalprimer 2159" , uz dodatak« Fey (N) Vetro Zusatz 501" . Podsloj se nanosi pomoću pištolja za prskanje s tankim slojem od 20-25 mikrona. Sljedeća slika se provodi s uobičajenim poliuretanskim bojama.

Ako ne postoji posebna želja za traženjem optimalnih receptura za bojenje mekih tkiva, sloj prepreke se može napraviti pomoću aerosolne boje za automobile.

zaključak

Bojenje polivinil klorida nije težak zadatak ako koristite odgovarajuće materijale. S obzirom na visoku postojanost PVC plastike, potražnja za posebnim bojama za ukrašavanje ili popravak samo se povećava, pa se tehnologija bojenja poboljšava, i očigledno, u bliskoj budućnosti će se problem riješiti PVC plastičnim slikarstvom.

  • Akrilna boja za unutarnje radove

  • Kako napraviti smeđu boju

  • Aerosolna boja u konzervama

  • Kako odabrati najbolji parket ulje

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

2 + 6 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map