Bazen u kućici s grijanom vodom

Bazen u kućici s grijanom vodom

Postati sretni vlasnik bazena u zemlji, mnogi se suočavaju s problemom nedovoljnog zagrijavanja vode prirodno. Pitanje je posebno relevantno za regije s malim brojem sunčanih vrućih dana. Riješite zadatak pomoći će opremiti bazen s dodatnom opremom za grijanje. Koje opcije za grijanje vode na kućici u bazenu postoje i što trebam tražiti pri odabiru, razmotrite detaljno.

Uvjeti rada i aspekti izbora

Želja za produljenjem vremena korištenja bazena na dači je prirodna. Uroniti u toplu vodu je ugodno i kasno proljeće i ranu jesen. Nisu svi vlasnici kaljenog organizma i imaju sklonost walruses, ugodna temperatura vode je potrebno za djecu. Prema postojećim sanitarnim pravilima, uz poštivanje kemijskog sastava, temperaturni režim za bazene postavljen je u sljedećim granicama:

kategorija

temperature, okoC

Odrasli za kupanje

24-28

Wellness postupci

26-29

Djeca do 7 godina starosti

30-32

Djeca starija od 7 godina

29-30

Whirlpool kupke

35-39

Na temelju gore navedenih standarda, vlasnici bazena na dači trebaju odrediti načine grijanja vode. U tu se svrhu koristi sljedeća oprema:

 • strujni grijači za struju;
 • izmjenjivači topline;
 • solarne baterije;
 • toplinske pumpe;
 • Ostale metode (grijači vode za gorivo, pokrivači topline itd.).

Prilikom odabira odgovarajuće opcije za grijanje vode u zemlji, uzeti su u obzir slijedeći faktori:

 • Dimenzije bazena i volumen vode za grijanje;
 • mjesto komunikacije;
 • osobne želje vlasnika.

Sad ćemo opisati značajke svake metode.

Grijač vode

Instaliranje protočnog bojler je relativno jeftin i jednostavan način osiguranja grijanja u bazenu. Načelo rada električne jedinice temelji se na zagrijavanju kontinuiranog protoka tekućine uslijed blagog pada tlaka. Zbog kompaktnosti opreme moguće je odvojiti raspored dodatne tehničke prostorije, dovoljna je malena kabina za postavljanje. Značajke električnog grijača namijenjene bazenu u zemlji su kako slijedi:

 • Tijelo je izrađeno od titana, plastike ili visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika.
 • Zahvaljujući pouzdanom slitini, grijač može izdržati visoke temperature.
 • Maksimalni kapacitet električnog grijača tipa protoka je 18 kW. To možda neće biti dovoljno za zagrijavanje vode u zemlji u velikom bazenu. Ako volumen tekućine prelazi 36 m3, morat će razmišljati o alternativnim načinima grijanja. Štoviše, nisu svi ožičenja izdržati ovu moć.
Prevencija! Važno je odabrati pravu opremu. Za plitki bazen ugrađen u grijanoj sobi, dovoljno je isporučiti 3 kW bojler.

Ukratko. Prednosti instalacije za bazen na električnom bojleru tipa protoka:

 • mogućnost podešavanja temperature grijanja vode;
 • brz proces zagrijavanja;
 • raditi u automatskom načinu rada;
 • Prisutnost zaštitnih senzora koji isključuju opremu u nedostatku cirkulacije vode u bazenu.

Nedostaci sustava grijanja vode uz pomoć grijača vode:

 • učinkovito radi samo s malim količinama vode;
 • značajni troškovi za električnu energiju;
 • nije prikladna za opremanje zemlje slabim ožičenjima.

Primjena izmjenjivača topline

Za zagrijavanje vode u velikom bazenu, bolje je instalirati izmjenjivač topline koji je dio sustava grijanja stambene zgrade. Izgradnja jedinice je zavojnica s vrućom vodom, zatvorena u bocu. Zahvaljujući radu crpke i ventila, hladna voda iz bazena ulazi u tikvicu, ispušta zavojnicu i nakon zagrijavanja se vraća natrag u bazen.

primjedba! Prisutnost izmjenjivača topline za grijanje vode bazena oslobađa vas od bilo kakvih nadzora. Jedini je potreban korak da postavite željenu temperaturu na termostat.

Snaga uređaja varira od 13 do 200 kW, izbor odgovarajućih tehničkih parametara ovisi isključivo o veličini bazena u zemlji. Naravno, moć utječe na zagrijavanje vode. Važna točka u procesu rada opreme je potreba za kontinuiranim grijanjem vode s maksimalnim kapacitetom u prva dva dana priključenja. Zatim sustav radi u načinu podrške. Izmjenjivač topline postavlja se između crpne stanice i sustava dezinfekcije. To omogućuje zaštitu jedinice od lomova zbog prisutnosti klora u vodi. Ako je sadržaj klora u vodi pretjeran, stručnjaci preporučuju kupnju titanskog izmjenjivača topline.

Radi jasnoće, proučite sljedeću shemu za spajanje izmjenjivača topline na sustav grijanja:

Sažimajući informacije, imamo na umu sljedeće: kod uštede potrošnje energije, veće snage i jednostavnosti kontrole, postoji manjak u obliku trajanja zagrijavanja vode do željene temperature.

Solarni paneli

Svake godine, ideja korištenja toplinskog zračenja sunca na toplu vodu dobiva popularnost. Možete se pretvoriti u neiscrpni izvor energije, bez obzira na lokaciju bazena u kućici. Ova je opcija prikladna za konstrukcije instalirane kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Za pretvaranje sunčevog zračenja koriste se razni sustavi. Pojedini moduli se izrađuju u obliku zaslona, ​​tikvica ili cijevi, od kojih je svaka sposobna osigurati zagrijavanje određene količine vode. Ovisno o veličini bazena u zemlji, izračunava se broj potrebnih modula.

Načelo rada opreme je prikazano u nastavku:

 • Vanjski rub kolektora, koji obavlja funkciju primanja sunčeve svjetlosti, obično ima crnu boju.
 • Zbog intenzivne apsorpcije sunčevog zračenja, voda unutar opreme se zagrijava do visokih temperatura.
 • Nakon zagrijavanja vode počinje cirkulacijska crpka.
 • Odvojeni modeli solarnih kolektora opremljeni su senzorima i trosmjernim automatskim ventilima. To omogućuje kontinuiranu cirkulaciju vode.
primjedba! Mogućnost grijanja vode u bazenu na dači pomoću solarnih kolektora najučinkovitija je u regijama s velikim brojem vedrog dana. Previsok vremenski uvjeti uvelike smanjuju učinkovitost takvog sustava.

Toplinske pumpe

Relativno novi način grijanja bazena u zemlji je instaliranje toplinske pumpe. Među značajnim prednostima opreme - brzini zagrijavanja vode, ograničenje kupnje može biti visoka cijena proizvoda. Načelo rada je kako slijedi:

 • Primarni izvor topline može služiti kućanstvu ili industrijski obrađenim otpadnim vodama.
 • Kroz cjevovod koji se nalazi pod zemljom cirkulacija radne tekućine prolazi kroz rad cirkulacijske crpke.
 • Nadalje smjesa se pomiče do izmjenjivača topline.
 • Nakon prenošenja topline na rashladnu tekućinu, kuhaju (čak i niska temperatura za to će biti dovoljna).
 • Proces vrenja prati formiranje pare koja nakon komprimiranja komprimira na 25 atmosfera.
 • To potiče zagrijavanje do 55okoS.

Nakon postizanja potrebne temperature, voda se pomiče u bazen. Važna prednost sustava je mogućnost korištenja topline tla ili otpadnih plinova, koji predstavljaju slobodne izvore energije, za grijanje bazena na dači.

Alternativne opcije

Inženjerska misao svake se godine svidi novim izumima, među kojima je grijaći pokrivač namijenjen bazenima koji se nalaze na ulici. Primjena na kućici na sunčanom danu može povećati temperaturu vode 3-4okoS nekoliko sati. Prednosti proizvoda - gospodarstvo, praćeno prolazom zaštite vode u bazenu od pada lišća ili insekata. Nedostaci ove otopine su samo zagrijavanje gornjeg sloja, stoga, osim toga, potrebno je uključiti filter pumpa za miješanje u vodenom bazenu.

Ples narodnih obrtnika ne poznaje granice. Među zanimljivim idejama o grijanju bazena na dači, zabilježite agregat koji djeluje na drvo, koji nema analoge na industrijskoj razini. Dizajn je metalni svitak instaliran u peći. Opskrba vodom obavlja se pomoću pumpe, nakon zagrijavanja se pomiče duž druge cijevi natrag u bazen.

važna! Za takvu opremu potrebno je pravilno odrediti brzinu kretanja vode. S brzim prolazom, neće imati vremena da se zagrije, spor tempo će uzrokovati prokušavanje tekućine.

Jednako je važno pitanje održavanja topline u slivu, jer se za grijanje vode često troši znatna energija. U tu svrhu, bazen se preporuča opremiti s baldahinom, koji ima drugačiji dizajn: fiksni, klizni ili sklopivi.

Odabir optimalne opcije grijanja, vaš bazen dugo će ugoditi stanovnicima vile.

 • Kako odabrati bazen na napuhavanje za ljetnu rezidenciju

 • Dječji sandbox s poklopcem

 • Kako napraviti bazen u zemlji sa svojim vlastitim rukama

 • Kako odabrati bazen kostura za ljetnu rezidenciju

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map