Táp- és elszívóventilátor

Táp- és elszívóventilátor

A szellőzés rendelkezésre állását több mint száz évvel ezelőtt építették fel, de a közelmúltban nagyobb figyelmet kaptak erre a szempontra. Ez annak köszönhető, hogy a minőségi szellőztető rendszerek pozitív hatással vannak az építőanyagok életére. A házak egy bizonyos pontján csak a kapuk vagy a szellőzőnyílások kerültek telepítésre, mivel ezeket a helyeket általában hívják. Ugyanakkor a beáramlást természetesen végezték. Egy ilyen rendszert ritkán jellemeztek a magas termelékenység, így kifinomultabb ellátó-és kipufogórendszert fejlesztettek ki. Fő eleme a rajongó. Melyek a kínálat és a kipufogócsatornák típusai, és mi is valójában az előnye? Ezt tárgyalja a cikk.

Általános fogalmak

A tápellátás és a kipufogóventilátor nem működhet független modulként. Annak érdekében, hogy ellátja a funkcióit, szükséges egy teljes rendszer telepítése, amely csatornákat is tartalmaz a levegő bejuttatására és kisütésére a helyiségből. Ebben az esetben a szellőztetés folyamat kényszerített üzemmódban történik. A tápellátás és a kipufogóventilátor beépítése a rendszerbe számos előnnyel jár, köztük:

 • a nedvesség minőségi eltávolítása;
 • a kellemetlen szagok gyors eltávolítása;
 • a gombaspórák mennyiségének csökkenése a levegőben;
 • a por mennyiségének csökkentése;
 • az oxigéntartalom növelése;
 • a mikroklíma fenntartásának egyszerűsége.

Az emberek és az állatok légzésének eredménye a gőz felszabadulása. A főzés során és a fürdőszobában való tartózkodáskor is kiemelkedik. A gőz hőmérséklete magasabb, mint a környező tárgyak és síkoké. Az ilyen csepp kondenzációs folyamathoz vezet. Ennek eredménye nemcsak az építőanyagok romlása, hanem a különböző gombák és penész fejlődése is. A kényszerített szellőztető rendszer lehetővé teszi a gőz időben történő eltávolítását, megelőzve a kondenzációs folyamatot. Ennek fő szerepe az ellátó és a kipufogó ventilátor.

Ruhákon és nyálkahártyákon egy személy jelentős számú vírust és gombás spórát hoz haza. Ha nincs szellőztető rendszer a szobában, akkor felhalmozódnak, ami különböző betegségekhez vezet. A befúvó és a kipufogó ventilátor kényszeríti a levegő tömegét, és tiszta levegőt hoz az utcáról. Az utóbbinak fertőtlenítő tulajdonságai vannak, ezért jelentős számú gombát és vírust pusztít el. Valószínűleg mindenki észrevette, hogy a zárt szobában tartós tartózkodás álmosságot jelent. Ennek oka a levegőben lévő oxigén mennyiségének csökkenése. Ilyen körülmények között a munka termelékenysége jelentősen csökken. A tápellátás és a kipufogóventilátor rövid idő alatt megoldja ezt a problémát, és friss levegőt biztosít.

A befúvó- és kipufogórendszeren kívül a ventilátoron kívül vannak olyan elemek is,

 • csőcsatlakozások;
 • visszacsapó szelep;
 • vezérlő modul;
 • szűrőket.

Az egész rendszer pontosan a fúvóventilátor miatt működik. A fennmaradó elemek segédeszközök. A működtetésnél kisebb zajszintet és a nagyobb termelékenységet sugárirányú ventilátorok tervezik, de bizonyos esetekben axiális bemeneti és elszívó ventilátorokat használnak. A rendszerbe szerelt visszacsapó szelep feladata a fordított légáram megakadályozása, ha a nyomáskülönbség jelentős.

Annak érdekében, hogy a levegő tömege folyamatosan áramolhasson, két fő csatorna van a fenti ábrán látható módon. Az egyik szerint a levegőt az utcáról szállítják, a második pedig a hulladék tömegének kibocsátását. A folyamat teljesen automatizált a vezérlőmodul miatt. A különböző szenzoroktól kapott információkat kapja, amelyek alapján változás következik be a helyiségben a levegő bejuttatásának vagy kiürítésének mértékében. Bizonyos esetekben az is felelős a visszacsapó szelep vezetéséért, amely megnyitja vagy bezárja.

A munka algoritmusa

A fenti ábrán követhetjük az ellátási és kipufogórendszer elvét. Az egész ciklus három szakaszra oszlik:

 • beáramlás és tisztítás;
 • kerítés és szállítás;
 • kibocsátást.

Általában durva szűrőket szerelnek be a bemeneti nyílásba, amelynek célja, hogy megakadályozza a port és a szennyeződéseket a csatornarendszerbe való belépéshez. Tisztítás után, a ventilátor által fújott nyomás következtében a levegő tömegeket az utcáról szállítják minden olyan helyiségbe, ahol a csatornákat szállítják. Folyamatosan ezzel a folyamattal a levegő szabadul fel a helyiségből. A beszállási és beszívási rácsok különböző szinteken helyezkednek el. A kiáramló levegőt nem tisztítják, de a hőveszteség csökkentése és a fűtés megtakarítása érdekében a hőenergia részleges cseréje következik be.

A nyomás-, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelők a bemeneti és a kipufogóventilátor vezérlésére szolgáló modulhoz vannak csatlakoztatva. Ezek különböző zónákban vannak elhelyezve, így a leolvasások minimális hibával járnak. A kapott információnak köszönhetően a be- és kipufogórendszer mûködési szintre kerül, ahol a hideg levegõ szabad áramlása a rendszeren és a helyiségeken kívül kizárt. Ez biztosítja a ház kiváló minőségű levegőztetését, és nem a hűvös hűtést, mivel nyílt ablak vagy ablak esetén történik.

A kínálat és a kipufogó ventilátor felszerelésére vonatkozó döntés hátránya annak költsége. A teljes összegnek tartalmaznia kell a telepítésre fordítandó összeget is. Az utóbbit szakembereknek kell elvégezniük. A technika karbantartás nélkül nem működik, a ventilátorhoz képest, így rendszeres hulladékot fognak elérni. De mivel nem vásárolhat egészségeket, jobb megelőző intézkedéseket hozni annak megőrzése érdekében.

Szerkezetek fajtái

A be- és kipufogórendszerek nemcsak a beültetett ventilátorban különböznek, hanem a bejövő és kimenő tömegek közötti hőmérsékletcsere útján is. Ez mind a levegő fűtésére és hűtésére vonatkozik. Az eljárás a következő modulokat használja:

 • hőcserélő;
 • fűtéssel;
 • légkondicionáló.

Néhány közülük párban dolgozhatnak.

Ventillátor rekuperátorral

A hőellátó rendszer használata a tápellátás és a szellőztetés területén kötelező, hogy hatékonysága magasnak tekinthető. A hőcserélők számos változatát fejlesztették ki, amelyek hatékonysága és összetettsége miatt különböznek. Ezeket a hőcserélőket nevezzük rekuperátoroknak is. A fő fajok közül a következők:

 • folyékony;
 • rotációs;
 • lemez.

Mindegyik modulnak előnyei és hátrányai vannak.

forgó

A szellőzőrendszerbe történő befecskendezést végző ventilátoron kívül egy a forgó rekuperátorban van. Strukturálisan különbözik a főtől, és a hőcsere funkcióját végzi. A pengékei egyidejűleg két kamrában helyezkednek el, és a levegőt egyikről a másikra mozgatják, így a friss és megmunkált tömegek részleges keveredését eredményezik. Emiatt a hőcserélés zajlik, és a bejövő levegő hőmérséklete megfelelő hőmérsékletre emelkedik a fűtési költség csökkentése érdekében. Az ilyen típusú minőségi termékek kompenzálhatják a hőveszteség 90% -át.

A rendszer teljesítményének beállítása ezzel a modullal nem csak a fő ventilátor forgásának intenzitása miatt lehetséges, hanem a hőcserélő pengék sebességének megváltoztatásával is. A szellőztető rendszer ilyen jellegű tápellátása és kipufogó modulja hátránya a zajnak, amely speciális párnákkal megszűnik. Az ilyen pengék karbantartása bizonyos nehézségeket is okoz, és rövid periódusú.

lemezes

A lemezes hőcserélő kialakítása és működési módja némileg egyszerűbb, mint az előző változat. A feltűnő különbség a további forgó alkatrészek hiánya. Az illusztráció azt mutatja, hogy a légtömegek a kiömlés előtt vagy a szobába való belépés előtt áthaladnak egy speciális blokkon. Két zárt rekeszre van osztva, amelyeken keresztül a fémlemezek sorai elhaladnak. Köszönjük nekik, hogy a hőátadás megtörténik. Előnyök tekinthetők a keverés hatásának hiányára, ezért a kellemetlen szagok nem térnek vissza a helyiségbe. Az ilyen komponensek kiszolgálása sokkal egyszerűbb, mint az előző.

Az ilyen modul mínuszaiból az ellátó és kipufogórendszer megkülönböztethető a kondenzátum képződése a levegő áthaladása során. Ezeket a modulokat nem javasolják a hideg éghajlatú területeken lévő szívó- és elszívóventilátorokkal történő felszereléshez. Ez fagyképződéshez és a tápellátás és a kipufogó ventilátor teljes eltömődéséhez vezethet. A tápellátás és a szellőztetés működő rendszerének áttekintése az alábbi videón található.

További jellemzők

A tápellátó és a kipufogó ventilátor együtt egy fűtő modul telepíthető. Feladata a levegő magasabb hőmérsékletre melegítése, mielőtt a helyiségbe kerül. Ez olyan területeken szükséges, ahol télen a hőmérséklet alacsony értékekre csökken. Ha nincs további fűtés, akkor a hagyományos helyreállítási modul nem fog megbirkózni azzal a feladattal, hogy a helyiségben hőt takarítson meg. Az ellátó- és kipufogórendszerben kétféle fűtőtest van felszerelve. Az egyikük egy lemezmelegítő, amely közvetlenül a csatornába van szerelve. A levegő felmelegszik, áthalad rajta. Az ilyen fűtőberendezés tekintetében szigorú követelményeket írnak elő a levegő előzetes szűrésére, valamint a karbantartás gyakoriságára. A tápellátó és a kipufogó ventilátor egy másik megoldása egy folyékony fűtési rendszer. Ebben az esetben olyan radiátorokat szerelnek fel, amelyeken át cirkuláló folyadékkal vannak ellátva. Egy ilyen rendszer megbízhatóbb.

összefoglalás

A cikkben említett, helyhez kötött tápellátó és elszívó ventilátorok mellett léteznek kompakt önálló ventilátorok. Ugyanazokat a funkciókat hajtják végre, mint a helyhez kötöttek, de külön-külön vannak felszerelve minden szobához, és nem igénylik a szellőzőcsövek összetett elszigetelését.

 • Hogyan készíts egy villámcsapot egy magánházban?

 • Elektromos fali fűtőelemek

 • Hogyan válasszuk ki a fűtőórákat

 • Háromfázisú aljzat csatlakoztatása

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

54 − = 46

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map