Fafeldolgozó kazánok

Fafeldolgozó kazánok

Az elővárosi területek sok tulajdonosának nincs lehetősége a földgáz használatára, ezért fatüzelésű kazánokat kell használni a dachához. Az ilyen modern eszközöket a megnövekedett működési idő és a hatékonysági tényezők jellemzik. A ház fűtésére szolgáló, fából készült kazánok beszerzése érdemes megismerni a telepítés jellemzőit. A legjobb, ha egy szakembert bérelsz, hiszen a munka elvégzésének tapasztalata nélkül komoly hibákat követhetsz el. Egyes esetekben a fűtőtestet az üvegházhoz vásárolják.

A működés elve

A tűzifát használó fűtőkazánok nagyon különböznek a hagyományos fából készült kályháktól. Szerkezetükben egy termálállomáshoz hasonlítanak. De érdemes megjegyezni, hogy a munka alapelve változatlan marad.

A faégető kemencék közötti különbség egy vízkör jelenléte. A leírt berendezések lehetővé teszik a radiátor fűtőrendszer csatlakoztatását a kamrába, ahol a tűzifa elégetése történik. Kétféleképpen oszlanak meg:

 1. A pirolízis. A különbség abban rejlik, hogy egyszerre használják a tűzifa égetésével előállított hőt és az előállított gáz elégetését. Érdemes megjegyezni, hogy a hosszú égésű kazánok nagyon hasonlítanak a pirolízis elvéhez. Az ismertetett eszközök különböznek egymástól, hogy egy fahordó elegendő a kazán hosszú üzeméhez.
 2. Klasszikus kazánok. Ezek olyan készülékek, amelyek ugyanolyan elveken működnek, mint a hagyományos kemencék. Az ilyen berendezések alacsony költségűek, ezért sok magánházat vásárolnak.

A szilárd tüzelőanyag kazán egy módosított faégető kemence, amely az égési folyamat automatizálását eredményezi. A fűtőkazán beszerzéséhez garázsban nem szabad olyan drága modelleket választani, amelyeket nagy szobák fűtésére terveztek.

Eszköz kiválasztása

A tűzifával fűtött kazán megvásárlásakor több dolgot kell figyelembe venni:

 1. terület, amelyet a kazán fűt.
 2. A kazán típusa. Amint korábban említettük, számos ilyen típusú eszköz létezik. A pirolízis készülékek a leginkább gazdaságosak. De érdemes megjegyezni. Hogy magasabb a költségük.
 3. A kazán hőcserélő típusa. Ezek különböznek az alkalmazott anyag típusától és a tervezési jellemzőikben. Az acéltermékek alacsonyabbak, és nem félnek a mechanikai sérüléstől. Érdemes megjegyezni, hogy könnyű javítani és karbantartani. Egy öntöttvas kazán megvásárlása egy faházban fontos megjegyezni, hogy 35 évig használható, és fél a mechanikai károktól. Érdemes megjegyezni, hogy ezek az eszközök nagyon nehézek.
 4. A fényképezőgép jellemzői. Sok gyártó olyan kazánokat állít elő, amelyek a tűzifa oldalirányú terhelését teszik lehetővé. Szintén figyelmet kell fordítani a termékekre, felülről történő betöltéssel. Hasonló kialakítást használnak gáztermelő berendezésekben. A fő előny az, hogy képes szárítani tűzifa.
 5. További funkciók. Számos kazán van megkülönböztetve az automatizálás elérhetőségével. Egyes készülékek beépített kazánnal és távvezérléssel is rendelkeznek. Az üvegházhatású kazánok általában egyszerűbb eszközök.

Ezenkívül meg kell határozni a megvásárolni kívánt eszköz márkáját. Ehhez érdemes többet megtudni a hasonló otthoni készülékek híres gyártóiról. Gyakran a telkek tulajdonosai vásárolnak fából készült kazánokat a fürdéshez.

A faégető kazánok ára

A bemutatott termékek költsége számos tényezőt érint. Ezek a következők:

 1. A hőcserélő típusa. Az öntöttvas termékek ára magasabb.
 2. Gyártó. Egyes gyártók termékei drágábbak. Gyakran az ár tükrözi a termékek minőségét.
 3. A kazánok működésének elve. Például egy faégetőgáz generátor költsége körülbelül 35 ezer rubel. A klasszikus fűtőkazánok ára körülbelül 20 ezer rubel.
 4. További felszerelés elérhetősége.

Érdemes megjegyezni, hogy ha az eszköz regisztrálva van a Rostekhnadzorban, az üzembe helyezéshez szükséges dokumentumok végrehajtása nem történik meg. Gyakran a terméket üvegházhoz vásárolják. Ezeket az eszközöket egyszerűen telepítheti.

Kazán telepítése

A fán futó kazánok csatlakoztatva vannak a meglévő radiátor rendszerhez. Az ilyen munkák elvégzése során be kell tartani az építési szabályzatokat és szabályokat. Fontos továbbá a tűzbiztonsági szabályok betartása is.

Fontos, hogy megfelelő módon felszereljük a tűzifa tárolását, hogy szükség esetén kényelmesen eltávolíthatók legyenek. A szezon alatt a készülék általában 15 köbméter tűzifát éget. A kazán az alagsorban vagy az utcán van felszerelve.

A készülék telepítésének helye

A leírt eszköz felszerelése bárhol a házban is elvégezhető, de ne feledje, hogy meg kell felelnie a tűzbiztonság követelményeinek.

A telepítés előtt gondosan vegye figyelembe a következő ajánlásokat:

 1. A kazánház alatt a házban el kell különíteni egy külön helyiséget, amely megfelel bizonyos követelményeknek. A mennyezetek magassága egy ilyen helyiségben legalább 2,5 m legyen, és a terület legalább 8 négyzetméter legyen. Fontos, hogy ebben a helyiségben telepítse a be- és kiáramló szellőzést. Szintén szükséges gondoskodni a szoba világításáról.
 2. Ha az alagsorban a faüzemi kazán telepítését szárazra és fűtésre szánják. Az ilyen körülmények tiszteletben tartása a hőtermelő élettartamának növekedéséhez vezet.
 3. A tűzifát használó kazánokat csak szilárd alapra kell felszerelni. Ezért a telepítés előtt konkrét alapot kell adni.
 4. Annak biztosítása érdekében, hogy a tűzifa során a szikrák a kazánból ne kerüljenek a fapadlóra, előtte fémlemezt kell rögzíteni.
 5. Leggyakrabban a tűzifát egy szomszédos helyiségben tárolják. Ez kényelmes, hiszen a kazán használata közben nincs szükség a háztól való elhagyásra. Meg kell jegyezni, hogy a tűzifa száraznak és védve van az esőtől.
 6. Telepítse az eszközt olyan helyen, ahol kényelmesen karbantartható. Ne helyezze a készüléket a szoba sarkába, ahol nehéz hozzáférni hozzá.

Érdemes megjegyezni, hogy a modern kazán csatlakoztatása elektromos áramellátást igényel. Ilyen eszköz használatakor feszültségszabályozót kell használni. Az automatizálás általában közvetlenül kapcsolódik a panelhez. A kémény telepítésekor a tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

A leírt készülék összes fűtőelemét el kell különíteni. A tűzvezetékre egy szikramentesítőt kell felszerelni, hogy elkerülje a tüzet.

A kazán használata során a fő követelmény, hogy betartsák a tűzbiztonság alapjait. Az üzemeltetés során gondoskodni kell arról, hogy ne legyen füst a helyiségben, vagy a hűtőközeg forrása. Gyakran az üvegházban vagy garázsban történő beszerelésre vásárolható.

Fűtési rendszerek

A magánház ház fűtésére szolgáló rendszer, amelyben egy faégető fűtőelem van felszerelve, több lehet. Ezek a következő paraméterek különböznek:

 1. A hűtőfolyadék mozgása. A keringető szivattyúk fűtési rendszerei vannak. Ezekben a hűtőfolyadék kényszermozgása megtörténik. Az ilyen rendszerek egyetlen hátránya a villamosenergia-szükséglet. A természetes vízkeringésű rendszer telepítésekor fontos figyelembe venni a szögeket és a lejtőket, különben nem lesz hatékony. A fűtőtest helyes csatlakoztatása a kész rendszerhez csak szakember lehet.
 2. Egy- és kétcsöves fűtési rendszerek. Az első megoldást az jellemzi, hogy a hűtőközeg lehűl a kazánból, így a szobák hőmérséklete eltérő lehet. A kétcsöves rendszereknek nincs ilyen hátrányuk, mivel a rendszer minden egyes radiátorához csatlakoztatják a táp- és visszatérő csöveket. Ez az összekapcsolási mód egyenletes elosztást biztosít a ház körül.

A folyékony fűtési rendszer létrehozása előtt gondosan meg kell tervezni a tervet, és az építési munkák során vegye figyelembe az építési szabályokat. Meg kell jegyezni, hogy a keringtető szivattyúk beszerelésekor szükség van a feszültségszabályozó és a szünetmentes tápegység csatlakoztatására. A leírt eszközöket nagy hatékonyság jellemzi és helyettesítheti a gázkészüléket.

 • "Navien" kétfázisú gázkazán

 • Kazánok zsetonokra a házban

 • Kazán KCHM 5: műszaki jellemzők

 • Dupla áramkörű kazán "Vaillant"

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

62 − = 52

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map