Što je vapnena vapna

Što je vapnena vapna

Mnogi ljudi, po prvi put nakon ovog saslušanja, mogu shvatiti da je to pitanje izgradnje. I to ne čudi, budući da je smrtonosni vapnenac korišten kao astringentni materijal još od antičkih vremena. Dodana je zidovima i žbukama, bojama vapnenca i nekim konkretnim spojevima. No, valja napomenuti da ovo nije jedino područje u kojem se koristi slaked vapno. Do danas najveći potrošači tog materijala mogu se nazvati metalurška industrija, građevinarstvo, celuloza i papir, šećerna i kemijska industrija, kao i poljoprivreda.

Osim toga, vapno se koristi za zaštitu okoliša. Kao što možete vidjeti, ovo je prilično popularan materijal koji je pronašao njegovu primjenu u mnogim područjima. U nekima od njih smatra se neophodnim. Predlažemo vam da pročitate više o natopljenom vapnom, njegovim svojstvima i karakteristikama. Naučit ćete kako dobiti lim i kako ga pohraniti.

Slaked lime - proces dobivanja materijala

Što je lime uopće? Ovaj tip vezivni materijal koji se proizvodi za vrijeme pečenja i daljnju obradu kreda, vapnenac i drugih stijena. Ovo je kemijska tvar, koja je označena formulom CaO. Vanjski izgled vapna nalikuje bijelom prahu, koji je slabo topljiv u vodi.

Obratite pažnju! Jednostavan vapno, koji se široko koristi u svim područjima, može se pripisati skupini zraka. Njegovo skrućivanje dobiva se isključivo u zraku. Građevinski vapno može biti kapelka ili zemlja.

Kako dobiti vapno od vapna? Vrlo je jednostavno - treba ga ugasiti vodom. U procesu interakcije kalcijeva oksida i vode dobiva se vapnena vapna. Ako prevodite sve to u formulu, izgleda ovako:

CaO + H2O = Ca (OH)2

Hidratni vapno se dodaje u zatrpavanje suhim zgradama ili se koristi kao izvrstan lijek za zaštitu od glodavaca, insekata i drugih štetnika. U istrošenom stanju, materijal je odličan i može se pohraniti u posebnoj jami bez ograničenog razdoblja. Važno je napomenuti da tijekom tog vremena ne gubi svojstva, već sasvim suprotno. Kvaliteta materijala će samo rasti i poboljšati.

Obratite pažnju! Ako govorimo o zemlji kipelke, onda za razliku od testa, ona mora biti korištena 30 dana nakon kuhanja.

Postupak gašenja samog vapna može se provesti na različite načine, sve ovisi o željenoj vrsti. Da biste dobili maca, gašenje se provodi na otvorenom i čistom zraku ili u jami ili kutiji (spremnici za spremnike). Na to se, na 1 tonu vapna, obračunava 700 litara vode. Neki priprema bodova ovisi o brzini: egzotermna reakcija javlja tijekom postupka, tako da se dodaje voda u obrocima da se izbjegne pad temperature.

Rezultirajuće tijesto razrijedi se vodom, kako bi se dobila gustoća mlijeka i sve je izlivena u posudu. U sastavu svježe pripremljenog vapna mogu postojati ostaci: spaljeni ili neravni dijelovi početnog materijala. Svi su prikupljeni i stavljeni u hotelsku kapacitet, nakon čega se opet doda voda. Tek nakon drugog puta sve ostalo se baca. Ali što učiniti s njom?

Upotreba i skladištenje hidratiziranog vapna

Kako bi se smanjila nastala gustoća ugasenog vapna, dodaje se voda. Cijela masa je temeljito izmiješana i sve se ponavlja dok sadržaj ne apsorbira tekućinu. Zadnja dodana voda mora potpuno nestati s površine. Na kraju, rezultirajuća kompozicija mora biti ispunjena pijeskom fine frakcije, sloj od čega 20 cm ne manje.

Ako govorimo o skladištenju hidratiranog vapna zimi, tada, kako bi se izbjeglo zamrzavanje tijesta tijekom tog perioda, na pijesak se postavlja ne manje od 7 cm običnog zemljišta. Takva jama, u kojoj se smrznuto vapno nalazi, mora nužno biti nekako označena. Češće nego ne, ona je zaštićena i održavana sve dok najmanji čestice konačno ne reagiraju s vodom. Zašto? Ako koristite vapno, koji će imati izvanredne zrnce, onda se u rješenju mogu pojaviti neželjene špilje i mjehurići.

Obratite pažnju! Kada je materijal koji se dizajniran za zidanje, a zatim ga pohraniti u rupu u svim uvjetima nije potrebno manje od dva tjedna. A ako se tijesto treba koristiti za pripravu otopine, koja će biti ožbukani zid, razdoblje bit će udvostručen, a iznosi najmanje 1 mjesec.

Količina tijesta koja se može dobiti nakon procesa gašenja u potpunosti ovisi o kvaliteti originalnog vapnenog vapna (CaO). Od 1 kg šake prvog razreda može se izlijiti 2 i više litara gustog tijesta. Prema tome, ako je kvalitet feedstock manji, rezultat na izlazu će biti manji. Na primjer, od 1 kg drugog i trećeg razreda može se dobiti do 2 i 1,5 litre.

Da bi se razumjela razlika, uobičajeni mort je mješavina veziva, punila i vode. No, vapnenačka otopina ima u sastavu tijesto, pijesak i vodu. Često se koristi u građevinarstvu, kao vapnenac rješenje je poznat po visokim prianjanjem na cigle i cinderblock površinama. Osim toga, ova smjesa se koristi čak i na drvenim zidovima. Samo ih najprije moraju pripremiti punjenjem šindre ili mrežice za žbukanje.

Jednostavna pravila za korištenje hidratiziranog vapna

Da biste pripremili otopinu vapnenca, morate slijediti određene korake. Prvo, pijesak se prosije u potrebnom iznosu. U tijesto vapnenca dodaje se voda, sve temeljito miješajući. Zatim, postupno, u malim obrocima, doda se pijesak u smjesu. Važno je svaki put pažljivo pomiješati masu. Konačna otopina se filtrira kroz sito radi uklanjanja sitnih frakcija i dobiva se homogena masa.

Jedan od nedostataka takvog rješenja je da se dugo suši i učvršćuje. Kako bi se povećala ta brojka, otopini se doda cement ili gips. Zbog toga se vrijeme skrućivanja značajno smanjuje. Za smjesu s dodatkom gipsa ova vrijednost je najmanje 4 minute nakon dodavanja vode. Još malo više vremena potrebno je za kompozicije s cementom.

Želim reći da je hidratizirani vapno pronašao njegovo korištenje ne samo u rješenjima. I dalje se koristi kao antiseptik. Kalkulacija vapnenca često se koristi za kućanske ili uredske prostore, za obradu stabala, itd. Istodobno, potrošnja materijala iznosi približno 0,3 kg / m2 u jednom sloju.

Molimo, imajte na umu da prema GOST 9179-77, moguće je utvrditi vrste i svojstva koja bi trebala imati slaked ili vapno vapno. Na temelju tih uvjeta moguće je klasificirati građevni vapno na:

  1. Hidraulični.
  2. Zrak.

Osim toga, s obzirom na sastav oksidnih inkluzija, postoje takve vrste:

  • kalcijev vapor;
  • magnezijskom;
  • dolomit.

Ovaj GOST 1979 detaljno opisuje način ekstrakcije materijala, zahtjeve kvalitete, pakiranje i opskrbu.

Kao što možete vidjeti, vapno je jedinstveni materijal koji je korišten kao i prije i koristi se sada.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

5 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map