Павета от каменни плочи

Павета от каменни плочи

Добре поддържан селски имот включва не само наличието на градина и цветни лехи, но и точен настилката и основанията. Паветата или паветата трябва хармонично да се комбинират с цялостната архитектура на обекта и да отговарят на практическите изисквания за надеждност и дълготрайност.

Много градинари предпочитат павета - паважна плоча с правоъгълна тухлена форма. Тя е универсална и подходяща за подобряване както на тесни градински пътеки, така и на пътища за достъп до къщата.

Предимства на паветата

Тази павета има много положителни качества:

 • Естетичен вид. Тухлата има строги геометрични форми и плоска повърхност. Всичко това ви позволява да създавате сложни чертежи, които се различават по идеалното монтиране на части. Липсата на пролуки между елементите на настилката не ни позволява да отглеждаме плевели.
 • Продължителност на действието. Вибропресовани тротоарни тротоарни камъни имат гаранционен срок на експлоатация от петнадесет до тридесет години. Цялата плочка поддържа цвят и форма. Паветата не се разрушава от замръзване или топлина, може да издържи големи механични натоварвания.
 • Практичност. Дъждовната вода и топене на сняг се просмукват през ставите на елементите и оставят повърхността на паветата на тротоара суха и чиста. Специална основа, възглавница от чакъл и пясък не образува кал.
 • Простота при поставяне на керемиди и ремонт на покритието. За павета каменни блокове не се нуждаят от специални инструменти, използването на строителни съоръжения. Като основа не е нужно да изливате бетон или да подсилите подложката. Ако е необходимо, настилката може лесно да се отстрани (това е особено важно, ако се поставят инженерни съобщения). В случай на повреда, паветата лесно се сменя.
 • Екологична съвместимост. Паветата не излъчва вредни вещества на хората дори под горещото слънце. Тайната на своята безвредност в използването на естествени гранитни чипове.

Сортове павета

Паветата за тротоарни плочки има четири основни типа:

 1. Гранитни режещи плочки. Най-често срещаните материали за павета за оформяне на земя. Плочките имат стриктни форми. Оптималният размер е 100х100х50 мм. Съществуват и други размери: 100х200х40, 100х200х60 мм, 200х200х50 мм или 50х50х50 мм и 70х70х70 мм. Той се произвежда с падане - с обработени заоблени ръбове, което го прави да изглежда като камъчета.
 2. Цял трионен камък с печено лице. Тези елементи имат традиционни размери от 20х10х5 см. Този паваж е смятан за един от най-скъпите варианти. Има идеална форма, която позволява да се изпълни павилион почти без шевове.
 3. Блокови каменни блокове с две изгорени повърхности. Предлага се в размери :. 20h10h5, 10h10h5 виж втората топлинно обработено страна на плочката на тротоара лежи върху пясъчно дъно и удължава живота на покритието в продължение на няколко десетилетия.
 4. Нарязани плочки за пътни настилки. Има същите пропорции като гранит. Такива плочки за пътни настилки се отличават с неравномерни ръбове, което позволява да се създаде ефектът от античността.

Настилките от естествен гранит могат да се различават в класа на радиоактивността. По-добре е да си купите първа класа за един завод. Вторият е предназначен за промишлени съоръжения. Третият клас практически не се среща, той не се използва близо до населени точки.

Алгоритъмът за полагане на павета

В областта, маркирана за плочките, премахнете горния слой от почвата с трева и корени. Ако желателно zaglublyat павета в почвата, определени граници, базата се пълни с чакъл и изравни. Преди полагане на втория слой, пясъчни, експерти препоръчват да се геотекстили. Пясъкът няма да проникне във фракциите на развалините. За да изравнявате основата, е по-добре да използвате профил или конвенционални тръби, както е на снимката.

Важно! Относно колко добре подготвена фондацията зависи не само от естетическия облик на сайта, но и от функционалността му. Минималният слой на основата е десет сантиметра.

Тротоарите на тротоарите са подредени от бордюра, в посока "от себе си". Снимката показва правилната позиция на подемно-транспортното средство:

Плочките се изравняват с гумен чук. Шевовете най-добре остават в рамките на 1-2 милиметра. След полагане, шевовете се пълнят със смес от пясък и цимент или гипс. Излишните миксове са отмити, а районът е обилно напоен с вода. Когато сместа цимент-пясък в шевовете е замразена, паветата може да бъде използвана.

Опции за подреждане на павета

Изборът на павета зависи само от вкуса на собственика на земята. Не може да се каже, че някои от чертежите могат да бъдат разграничени чрез увеличена сила на павета или лесна поддръжка. Тези фактори не зависят от модела. Най-простият модел за полагане на тротоарни плочи е "лъжица" или "тухла".

На снимката може да се види, че тази картина имитира зидарията. Този прост вариант е и най-икономичен, с такъв съединител има много малко резници.

Съвет! За да се намалят паветата на тротоарите, е достатъчно българинът да изреже половин тухла, а след това да го раздели до края. Така че, по-малко каменни прахове форми и процесът ускорява.

Други два варианта на широко разпространената зидария - "плюнка" и "удар". В "косите" паважните камъни са разположени под ъгъл от четиридесет и пет или деветдесет градуса. "Стърга" означава редуващи се посоки на плочките.

"Хаотично рисуване" изисква използването на плочки с различни размери и цветове. Такава зидария изглежда само примитивна - всъщност рисуването предполага наличието на артистично въображение и пространствено мислене. Елементите на хаоса са в съвършена хармония със строгата зидария, както на снимката.

Радиалните модели и мозайката могат да бъдат направени от обикновени павета за павета. Снимката показва различни версии на шаблони от плочки.

При извършването на такива елементи е важно внимателно да маркирате сайта и да имате диаграма или снимка на снимката пред очите си.

Как да се грижим за павета

Много е удобно да имате материал за поправка на покритието. Ето защо, когато купувате плочки, трябва да направите малък склад.

Повредената тухла на плочката се отстранява внимателно и мястото й се поема от ново. Ако паветата не е отстранена, тя може да бъде разделена с чук и длето.

Паважа трябва периодично да се почиства и измива с маркуч с пръскачка. Разтвори за сапун могат да се използват за измиване на тротоарни плочи. Замърсяващите микроби трябва да бъдат почистени.

Важно! Не можете да почистите паветата от сняг и лед, като използвате метални лопати и стъргалки. Те могат да повредят покритието.

Дори най-често срещаните, сиви калдъръмени настилки, украсени с зеленина на градината, ще зарадват очите на летните жители. Идеално изравнени градивни елементи са изложени в геометрични мотиви, могат да издържат на големи натоварвания и в същото време служи вярно в продължение на десетилетия.

 • Опции за полагане на тротоарни плочи

 • Гранитни павета

 • Тротоарите за клинкер на тротоара

 • Градински пътеки: от гуми, каучук, дърво

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

11 − 9 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map