Дизайн на банята

Дизайн на банята

Желанието да се отпуснете след натоварена седмица често води хората до банята. Отличен начин за релаксация, съчетан с лечебен ефект на фона на хигиенните процедури - е трудно да се намери по-подходящо място за почивка. Джакузи, душ кабини и други удоволствия от прогреса няма да са равни на способността да общувате в топла атмосфера. Дизайнът на банята влияе пряко върху хода на процеса на физическо пречистване и психологически облекчение при удобни условия.

Интериорни особености на банята

Компетентният дизайн на банята умело съчетава желанието да се създаде уютна атмосфера при спазване на правилата за пожарна безопасност. Всякакви дреболии, свързани с поставянето на запалими предмети, е по-добре да се вземе предвид при етапа на планиране на интериора. Не е необходимо да се пести дизайн на баня. Пластмасата обаче има външна привлекателност, но като завършващ материал за баня не е добра. Парите, които се появяват в резултат на нагряване на въздуха, раздразняват лигавиците и като цяло са вредни за организма.

Преди началото на работата по дизайна на стаята трябва да се направят скици на дизайн на хартия. Предварителното планиране на ситуацията, като се вземе предвид местоположението на печката и други нюанси, ще предотврати допълнителните разходи за труд за вътрешни промени. Снимка на интересен дизайн на банята е представена по-долу:

Традиционната руска баня включва стандартни стаи:

 • Антрето е алтернатива на коридора в хола.
 • Парна баня с печка.
 • Пералня, която може да се нарече душ или душ.

Освен това, банята може да включва тоалетна, басейн, стая за пушачи, стая за отдих с билярдна маса. Всичко зависи от предпочитанията и финансовите възможности на собственика. Следните оригинални елементи са в състояние да придадат на дизайна на банята уникална индивидуалност:

 • На вратите между стаите виси знаци, стилизирани в старите времена. Надписите "Дъски", "Предбаник", нарисувани с цветни букви, ще създадат в дизайна на стаята аурата на руското селище от XIX век.
 • Лоялността към традициите ще бъде подчертана от лаконичен интериор, в който няма помпозност и претенциозност. Масивната маса и пейки се подчертават от посетителите на банята. Модерен панел ще бъде добавен към телевизионния панел или билярд. Органичният дизайн е представен на снимката по-долу:
 • Не забравяйте, че банята за интериорен дизайн се отнася за дребни неща. Дървени предмети от битови прибори с дърворезба, текстил с бродерия, куп ароматни билки и брезови метли - всички тези детайли допринасят за създаването на спокойна атмосфера. Погледнете следващата снимка, колко компетентен дизайн допринася за създаването на уютен интериор на съблекалнята.

Забележката! Понякога собствениците на сауната съчетават тази стая с временна къща за гости.

В тази ситуация стаята за почивка изпълнява функциите на спалня, така че задължително е наличието на диван, който е свободно превърнат в място за спане.

Нюанси за избор на довършителни материали

Специфичният микроклимат е причина за специален подход при избора на материала за вътрешен дизайн на банята. Основните изисквания за довършителните работи са, както следва:

 • Запазване на всички свойства и външен вид под влияние на температурни промени, влажност и високи температури.
 • Ниска топлопроводимост, така че да не причинява изгаряния в резултат на контакт.
 • Безопасност на околната среда, която се състои в отсъствие на токсични емисии при нагряване във въздушна баня.
 • Спазване на хигиенните правила - материалът в дизайна на банята трябва да бъде лесен за почистване, без да реагира с химикали.
 • Якост и издръжливост.
 • Високата степен на декоративност - правилно избраният интериорен дизайн допринася за създаването на спокойна атмосфера.

Идеалната възможност е естественото дърво, което отговаря на всички условия и притежава свойствата на ароматерапията. Важен момент е изборът на дървесни видове за всяка стая отделно. Изразът на индивидуалността във вътрешността на стаята ще помогне на комбинацията от различни текстури. Комбинацията от блок, облицовка или цилиндрични трупи с каменна или тухлена зидария е често срещано решение при проектирането на баня. На снимката по-долу е даден пример:

Моля, обърнете внимание! Интериорната декорация на банята с боя и лак е изключена. При тези условия покритието не издържа на температурни промени и е опасно за здравето.

Декорация на парна баня

Парната баня е сърцето на банята, възприемането на целия организъм зависи от добре организираната му работа. В същото време, интериорен дизайн не се различава в много аспекти и включва стандартен набор от елементи: печка нагревател и рафтове, оборудвани на различни нива. Снимките от този вид план се срещат най-често. Интериорният дизайн на парната стая се осъществява от дървесен материал от изключително твърда дървесина, който няма смолни емисии и бързо изпарява влагата, без да създава условия за развитие в гъбата. Следните решения създават основата за формирането на интересен дизайн в банята:

 • Лайм дърво. С течение на времето тя не потъмнява, а при загряването му придава приятен аромат. Поради разпространението си се характеризира с достъпна цена, особено в южните райони.
 • Aspen се използва често във вътрешността на парните стаи на северните райони. Сред характеристиките са бактерицидни свойства на материала и висока якост.
 • Aspen напълно отговаря на всички изисквания на материала за вътрешно обзавеждане на банята. Дървесината е приятна на допир, устойчива на влага и почистващи разтвори.
 • Дизайнът на банята с дървесина Abash само печели популярност. Родината на материала е африканските тропици. Той е оптимално подходящ за производство на рафтове, тъй като при силно нагряване температурата е удобна за човешкото тяло.

Проверете ефективността на дизайна на интериора, използвайки abash ще помогне на следните снимки:

Интериорният дизайн на банята се извършва, като се вземат предвид особеностите на микроклимата:

 • Гвоздеите или винтовете по време на монтажа са дълбоко вдлъбнати и затворени отгоре, в противен случай закрепващият елемент ще предизвика изгаряне.
 • Използването на дизайна на банята в дизайна предполага вертикално закрепване. В този случай капките от кондензат ще се оттежат по-бързо.
 • До вътрешността на парната баня за дълго време запази своя оригинален външен вид и не се нуждаят от ремонт, връзката между стената и пода е защитен от високи первази, които имат водоустойчиви свойства.
Съвет! В интериорния дизайн на стаята не се препоръчва използването на дърво с възли. Плътността на такива включвания е по-висока от общата маса, така че, когато се отопляват, те изчезват.

Когато се оформя вътрешността на банята, има два подхода за довършване на пода. Първият вариант е традиционно дървен под, за който лиственицата е отлична. От гледна точка на спазването на санитарните норми е по-ефективно да се използва при проектирането на сдвоени плочки. За да се елиминира неприятното студ и да се предотврати подхлъзване, от горната страна е монтирана дървена решетка от подвижна природа. Дизайнът на стаята не е без мебели от естествено дърво. Интериорните бани обикновено са снабдени с предмети, без да залепват остри ъгли, както се вижда на снимката:

С малка площ от ваната, за да спестите място във вътрешността на парната стая, ще помогнете за ъгловото подреждане на мебелите. Докато проектирате дизайна, се погрижете за наличието на рафтове с метли на рафтовете. Последните тенденции в интериорния дизайн на парната баня са инсталирането на компактен прозорец с топлоустойчиво стъкло, който се използва за вентилация. Пример за нова тенденция в дизайна на банята е показан по-долу на снимката:

Гардеробна и мивка

Отсъствието на прекомерно въздушно отопление в чакалнята създава условия за приложение в интериорния дизайн на иглолистни дървесни видове. Ароматът, който произвеждат, е приятен, а фитонцидите са мощен имуномодулатор, който увеличава устойчивостта на организма към инфекциозни атаки. Основните характеристики на популярното дърво за баня са:

 • Пина е най-разпространеното решение за декориране на съблекалня. Трайността, привлекателността и икономичността са ключовите аспекти на избора за проектирането на входното пространство. С течение на времето дървото става червено.
 • За смърч се характеризира с по-светъл нюанс, хомогенна структура, без пукнатини след изсушаване.
 • Ябълката има подобие на смърч, но на практика не излъчва смола.

В допълнение към иглолистните видове, бреза се използва в интериорния дизайн на съблекалнята. Основното е да украсите банята с дърво от една порода. Погледнете снимката няколко примера на грамотен дизайн:

Основната функция на съблекалнята е да помогне на посетителите да поставят вещите си и да се отпуснат удобно между завоите в парната стая. Следователно, интериорът на тази част от банята трябва да бъде колкото е възможно по-функционален. Задължителни атрибути на дизайна - шкафове за неща, пейки и маси, прибори за пиене на чай и безалкохолни напитки.

Съвет! Важно е правилното проектиране на ситуацията, така че изходът на камината да не пречи на безопасна почивка.

Ако в банята има достатъчно място, чакалнята ще успее да се справи с функцията за временно настаняване на гостите, само че е необходимо да се грижи за наличието на мебели, които се трансформират в място за спане. Успешен пример за комбиниран интериор във вана е представен на снимката по-долу:

Единственото място на банята, където в интериорния дизайн е по-добре да се даде предпочитание към плочките - душ кабина. За да се гарантира, че тази част от стаята не излиза от цялостната концепция, плочката се избира с имитация на дърво, независимо дали е сянка или модел. Особено внимание се отделя на подбора на материали за пода, ще бъде подходящо за груба повърхност или интериор с дървени решетки.

Ако искате да станете собственик на ексклузивен дизайн, интериорът на пералната баня е украсен с витражи или мозайка. За удобство си струва да се погрижите за наличието на място, където да поставите аксесоари за къпане. Ако вътрешният дизайн на банята е насочен към запазване на традициите от миналото, ще има незаменима вана със студена вода.

Моментът, който се отнася до интериорния дизайн на всички части на банята, осветява. За предпочитане е да се грижите за инсталирането на осветителни устройства, които леко разпръскват светлина. Това допринася за създаването на атмосфера на отпускане в интериора. В този случай фитингите са избрани за влагоустойчиви и кабелите са надеждно защитени от влага.

 • Двуетажна вана

 • Руска баня в черно

 • Проекти на банята 6х4, 4х4

 • Импрегнация за баня и сауна вътре

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

88 + = 91

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map