58 снимки: как да се покрие старата оранжерия от поликарбонат на пчелна пита

58 снимки: как да се покрие старата оранжерия от поликарбонат на пчелна пита

В навечерието на топлия сезон миналата година един съсед в крайградската зона намери майстори, които се съгласиха да разглобят износената си оранжерия, да издигнат олекотена рамка и да я украсят с поликарбонатна пчелна пита. За работата трябваше да плати 60 000 рубли, трябва да се съгласите, сумата е значителна. Но очакванията й бяха оправдани, а краставиците в новата парник с поликарбонат достигнаха зрялост две седмици преди моята. Това се отразява на гордостта ми, защото съпругът ми и аз не сме мързеливи, полагаме много усилия, но резултатът не винаги удовлетворява. Опитът да се намерят занаятчии, които преустройват нашите стари оранжерии, не е бил успешен.

Затова решихме да работим със съпруга си и да модернизираме двата оранжерии с помощта на клетъчен поликарбонат.

Избор на клетъчен поликарбонат

На кой поликарбонат за оранжерията да се спре изборът, всеки решава въз основа на собствените си съображения, доброто, предлаганият асортимент осигурява изобилие от възможности. Предпочитахме парниковия поликарбонат Polygal с дебелина 4 мм.

В същото време те се зареждат с пълнеж под формата на уплътнения, винтове с шайби и препоръки от специалисти.

Изграждане на стари оранжерии

Нашата първа оранжерия е направена в заводски условия, тя е изработена от метална рамка и дървени пръти. Дизайнът осигурява остъклен материал с широчина 0,4 м.

Просто изолирахме сенчестата част, като отхвърлихме защитата от стъкло.

Рамката на втората сграда, построена от импровизирани материали, покривът също е оборудван със стандартно стъкло за оранжерии.

Инструменти и адаптации за работа

Независимо от уменията, които притежаваме, без инструмент за изграждане, оранжериите няма да движат клетъчния поликарбонат с една стъпка. Ето защо ние предварително подготвихме и подготвихме всички необходими устройства, които могат да направят нашата работа възможно най-лесна:

 • трион - за рязане на изделия от дърво;
 • ъглошлайф, по традиционен начин, обикновен българин;
 • отвертка за завъртане на самонарязващи се винтове;
 • Канцеларски и кухненски ножове за рязане на листове от клетъчен поликарбонат;
 • стик, с достатъчна дължина, улесняващ процеса на рязане на материал;
 • Измерване на измерването на лентата;
 • стълби с ударение, които препоръчвам да опаковате плат;
 • стандартен стълб;
 • дървена дъска с достатъчно тегло и дължина, обвита с плат от филц, така че да не се повреди поликарбонатът;
 • Малка дъска, също подрязана с филцов материал, за да се избегне набиване на коленете.

Подготовка на оранжерията

Така че ние продължихме с подготвителните работи за демонтиране на парниковата къща за по-нататъшна инсталация на клетъчен поликарбонат. Отначало те подреждаха изпъкналите болтове: някои - издърпани, не подлежащи на прихващане - ръбът беше свален с ъглошлайф.

Барове на оранжерията, проектирани за стъкло, с режеща верига, съкратена и полирана. За да придам на дизайна естетически вид, заспах със светла боя.

На ръба на оранжерията не трябваше да се реже нищо, а с леко полиране.

При тези подготвителни дейности с оранжерията приключиха.

Поставяме първия лист

Решихме, че клетъчният поликарбонат да не се реже, но да се сложат листовете изцяло в парник. Докато разработихме технологичния процес на първото копие, дълго време преживяхме с него. Всеки лист от материал от двете страни е покрит с филм. Премахнахме защитата от дъното и решихме да я оставим на върха. И както се оказа по-късно, напразно. По-добре е веднага да се отървете от цялото фолио, в противен случай парчетата му не могат да бъдат извадени от гайките на винтовете.

Трудностите предизвикаха въпроса как да се фиксира клетъчния поликарбонат върху винтовете в горната част на оранжерията. За съжаление, Бог не ни възнагради с крила, за да постигне желаната цел без затруднения. Решихме да поправим дългата борда на парниковата къща и да се заемем с нея. Но първоначално стана страшно и трябваше да изостави идеята. Обърнаха се към малка дъска, покрита с плат. Закрепете клетъчния поликарбонат от земята. Първо, в материала се приготвя отвор с бормашина, след което се фиксира с винт с гайка, без да се забравя защитата под формата на гумено уплътнение. За тези цели е по-практично да използвате малко с голям диаметър, което ви позволява да подготвяте едновременно отвори и да завинтвате винтовете за самозатягане.

Затварянето на половината от парниковата кухина от поликарбонат, от другата страна, вече е използвала тежката дъска и е продължила работата по монтажа от горе надолу.

Един лист материал не е достатъчен, за да защити изцяло оранжерията от двете страни, така че в бъдеще да добавим липсващите секции от поликарбонатни парчета.

Смес за листово съединение

За да се фиксира върху конструкцията на втория лист от клетъчен поликарбонат, трябва да се погрижите за качествената връзка. На бара, оранжериите закрепиха скобата и монтираха водачите от метала.

Второто копие от поликарбонат е монтирано припокриване с първия и фиксирано с винтове. Съвместното е придобило много естетически вид. Въпреки това, да се похвалим за безупреността на всичко, не работи.

Затваряме листовете от поликарбонатна оранжерия по дължината

Постепенно покрити с поликарбонатни листа цялата оранжерия

И накрая, парниковата къща е напълно затворена по дължина от поликарбонат във формата на пчелна пита!

Имах съмнения, че в местата на поликарбонатно огъване на съединението ще е необходимо допълнително оразмеряване. Но страховете бяха напразни, основното е да се приложат самозатягащи винтове отстрани на съществуващия шев.

Затворете краищата на оранжерията

За да затварят крайните части на оранжерията, първо парчетата клетъчен поликарбонат бяха фиксирани с винтове, а след това допълнителните сантиметри бяха отстранени от българския. Методът се оказва не много успешен, тъй като пластмасовите стърготини прониква през медения блок в поликарбонатите и разваля външния вид. Следователно, когато се инсталира втората част за подстригване на клетъчен поликарбонат, се използва обикновен кухненски нож.

Откакто затворихме оранжерията на висотата на летния сезон и зеленчуците станаха много силни, трябваше да изстискаме малко картофи, но домата не страдаше изобщо.

В резултат на усилената работа, оранжерията се оказа зрелище!

Ние покриваме с клетъчен поликарбонат вторият оранжерия

Втората оранжерия има различен дизайн: страничните повърхности са равни, а покривът е стръмен.

Подготвителният процес се осъществява чрез изпълнени действия: демонтира се стъклото, отстраняват се первазите на парниковите блокове, фиксират се дъските отстрани.

Как да изрежете листове от поликарбонат

Преди да продължи с монтирането на полимер от полиетилен във формата на пчелна пита за изграждането на втората оранжерия, тя трябваше да бъде нарязана на парчета. Това изискваше духовен нож и владетел. С тяхна помощ беше очертана линия на изрязване и след огъване на материала поликарбонатът беше нарязан на парчета с кухненски нож. Не е по-добре да се използва ножче за рязане, в противен случай парчето ще бъде снабдено с наклон.

Не забравяйте за защитата на горната част на клетъчния поликарбонат и го покрийте с лента или лента.

Стъпка по стъпка проектирането на оранжерията е напълно завършено с листове поликарбонат. Както и в предишния случай, ставите бяха допълнително оборудвани с барове.

Вратата към оранжерията

Аз също искам да споделя малки трикове, които са били родени в процеса на наблюдение на растежа на зеленчукови култури.

Опитни градинари са добре запознати с необходимостта от ежедневно проветряване на оранжерията в топло време с цел понижаване на температурата. Започнах да забелязвам, че доматите, разположени в близост до вратата, изостават в развитието си и стигнаха до извода, че проектите имат отрицателен ефект върху растежа им. Решихме да решим проблема с ограда. Но се оказа неудобно.

Много по-практично е да отворите входната врата на два фрагмента с възможност за фиксиране и използване само на горната част за издухване. Харесахме идеята.

Резултатът от нашата работа

Това е, което трябваше да направим със съпруга си със собствените си ръце

 • Фоторепортаж: изграждането на къщата с очите на аматьор

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 47 = 57

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map