Sastav i omjeri mortova za polaganje opeke

Sastav i omjeri mortova za polaganje opeke

U graditeljskoj industriji vještina zidara stoji na ramenima pomoćnika i u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti materijala koji se koristi. Što je veći volumen gradnje, to više "hoda" indekse sastava žbuke za polaganje opeke. S kvalitetom cigle je jednostavnije, to, u pravilu, "peći" na posebnu liniju na uspostavljena tehnologija i sirovine kalibrirane. Dok se svojstva smjese žbuke snažno ovise o omjerima temperature, vlažnosti i sastavu šarže. Potonji je u velikoj mjeri podložan pogreškama zbog ljudskog faktora, jer se doziranje komponenti mora obaviti ručno. Provjerite i prilagodite, što je tamo staviti i u kojoj je mjeri, vrlo teško.

Ne postoji univerzalni recept

Sastav i proporcije za postavljanje opeke u mnogočemu ovise o zadaćama ziđa:

  1. Za ležajni zid niske konstrukcije koristi se kruti i niski protok koji osigurava visoku tvrdoću zgloba u kombinaciji s najčešćim markama crvene keramike i bijelih silikatnih opeka;
  2. Za dekorativno polaganje opeke s minimalnim opterećenjima, ali zajamčeno nedostatkom skupljanja ili ekstruzije dijela otopine iz šavova;
  3. Primijenjene vrste zidanja od opeke u peći, dimnjaka, bunara, unutarnjih pregrada gotovih betonskih kutije.

U početnoj fazi izgradnje najčešće se susreće problem nepodudarnosti između kvalitete cementa i njegove marke. Gotovo uvijek kupljeni materijal za mješavine ima oznaku na koraku ispod. Stoga će pravilni izbor proporcija otopine raditi ako se svojstva cementne baze točno odrede.

Za informacije:! Najčešća pogreška u odabiru udjela žbuke za postavljanje opeke je želja da se dobije potrebna čvrstoća veziva na niskokvalitetnom cementu.

Da biste to učinili, često u sastavu dodati prekomjerne količine cementa, poremećavajući udio ligamenta. Na prvi pogled izračun je opravdan - smanjena snaga stare cementa treba nadoknaditi razmjerno malom višku. No, u stvarnosti, učinak se malo razlikuje od onoga što se očekuje. Takvi "aditivi" mogu temeljito oštetiti žbuku za zidanje, što uvelike povećava svoje skupljanje i neravnomjerno postavljanje.

Proporcije otopine za polaganje gline i vapna

Najdostupnija materijala kako bi se omekšao vezivo glina, bolje je njegovo dodavanje u određenom omjeru 1: 3 u otopinu za zidanje omogućuje trajan i malousadochny šava. Snaga takvog paketa je nešto niža od uobičajenog, dizajn dobiva puno više snage nego na vapno ili čisti cementni set standardnih formulacija.

Korištenje gline potpuno je opravdano pri polaganju crvene keramike. U idealnom slučaju, ako je glina dodana u smjesu će biti iz istog depozita kao i sirovine koje se koriste za pečenje opeke.

U nekim slučajevima, rješenje na bazi cementa, pijeska i gline je jedina moguća verzija paketa, na primjer - za izgradnju peći, pećnice i dimnjake. No, u tim slučajevima, u pravilu, ne postoji jednostavan recept za mort za postavljanje opeke od opeke. Majstor odabire sastav i konzistenciju rješenja prema individualnim sposobnostima za sinteriranje bez pucanja šavova.

Uobičajeni mort za polaganje opeke

Trokomponentni cementni pijesak-vapno u omjerima: za jedan dio cementa 2/3 vapna i 4 pijeska uvijek se smatra najjednostavnijim, praktičnijim i pouzdanim za polaganje opeke. Smjesa se temeljito miješa i ulije s 1,5 dijelova vode, miješa do konzistencije kiselog vrhnja.

Prednosti trokomponentnog morta za zidarstvo su visoka plastičnost i sposobnost da se prianjaju bilo kakvom građevinskom materijalu. Dugotrajno stvrdnjavanje i mali skupljanje dobro se kombiniraju za debele zglobove ili prilikom postavljanja keramičkih opeka, blok bloka s unutrašnjim šupljinama.

Nasuprot tome, smjese koje sadrže omjere gline ili smjese cementa pijesak čišće izvestsoderzhashchih smjesa često praštajući na kršenja vezivna smjesa omjerima daje izlaganje tražene konzistencije. Plastičnost i dobro rasprostiranje otopine omogućuju održavanje zgrade sigurno bez skupljanja ili pucanja u zid.

vijeće! Koristite cementni vapnenac samo za zgrade i konstrukcije koje nisu ispod 70 cm iznad razine zemlje. Vlažnost tla i kiše, otapanje ugljičnog dioksida zraka, pretvara se u ugljičnu kiselinu i intenzivno uništava vapnenačke zidne šavove.

Još jedna neugodna karakteristika takvih proporcija otopina je vapno na površini keramičkih opeka, posebno u slučaju uporabe materijala s okruglim materijalom.

Mogućnosti cementnog pijeska

Najčešće je točan omjer mortova za polaganje opeke od cementnog pijeska nužan za tanke zidove, debele ili polovine opeke. Prosječni omjer preuzet je iz tabličnih podataka ovisno o marki cementa. Što je teže rješenje, a što je veća potreba za čvrstoćom šavova, pažljivije se komponente odabiru pri pripremi mortova za polaganje opeke, a razmjeri se održavaju. Postavljanje opeke na takvo rješenje zahtijeva veliku brzinu rada i precizno mjerenje oka u dozi smjese u debljini šava.

Prije svega - pazimo na cement. Što je cementna prašina tamnija i isparljivija, veća je njegova robna marka i snaga. Za većinu razmjera, jedan dio cementa odabran je iz pet dijelova pijeska. Najbolja opcija bila bi riječni pijesak ili pažljivo opran mina. Nije potrebno slijediti posebno finu ili grubu kompoziciju, a glavna stvar je osigurati minimalni sadržaj gline i organskih ostataka u otopini.

Količina vode potrebna za doziranje se bira u količini od 0,8-1,0 volumena suhe smjese. Rad s rješenjima kao receptima je izuzetno teško, tako da rješenje nije vrlo kovan u rad gubi plastičnost i pol sata, hotter vremenu, zahvatiti brže rješenje. Često, u takvim uvjetima, svjesno povećavaju količinu vode za 10-15%, tako da većina otopine u operaciji zadržava svoje tehnološke osobine prije nego što proizvede 90% volumena.

Priprema žbuke za polaganje opeke počinje miješanjem svih komponenti u potrebnim omjerima u iznimno suhom obliku. Posebna značajka pripreme krutih sastava cementa i pijeska je stanje super-temeljitog produljenog miješanja u suhom obliku. Samo na taj način moguće je osigurati visoku jednoliku raspodjelu pijeska i cementa. Nakon dodavanja vode uz miješanje, smjesa će pokupiti vlagu, ali će biti teško postići normalnu proporcionalnu raspodjelu u vlažnoj ne-štapićoj smjesi.

Zbog brzog niza čvrstoće, mješalica se priprema u malim količinama, ne više od 5 žlica po 1 zidara po satu. U tom slučaju, nakon svakog pripremljenog dijela otopine maltera, spremnik za miješanje temeljito se čisti od ostataka koji se utiskuju u različitim rupama ili pukotinama u zgradi.

Opcije za poboljšanje krutih rješenja

Češće se upotrebljava niz posebnih aditiva za povećanje tehnoloških svojstava veziva bez gubitka ili smanjenja čvrstoće zgloba. U industrijskoj konstrukciji mogu biti patentirani površinski aktivni agensi: kalijeve i natrijeve soli masnih kiselina, u obliku praha i tekućine.

Najčešće se dodatni aditivi upotrebljavaju u količini od 1-5% volumena serije za povećanje:

  • Protočnost i plastičnost rješenja, možete točno odabrati potrebnu konzistenciju, dok tvrdoća i čvrstoća šavova ostaju nepromijenjeni;
  • Povećanje otpornosti na smrzavanje mješavine, osobito u vlažnim vremenskim uvjetima s noćnim mrazovima;
  • Smanjenje skupljanja i prepreke za laminiranje šarže s temperaturnim oscilacijama ili produljenom pohranjivanjem.

Za informacije:! Učinkovitost od 1 kilograma korekcije aditiva za plastificiranje je izjednačena s nekoliko stotina kilograma vapna, bez nuspojava visoke i održavanja čvrstoće postavljanja opeke.

Aditivi u otopini

Brojni pokusi s aditivima u različitim omjerima u otopini za zidanje omogućili su odabir nekoliko domaćih recepata za cementni pijesak. Često, kao "vlasnički" recept, proizvođači koriste proizvode od recikliranog otpada od masti i uljnih proizvoda. Na primjer, sulfatni tehnički sapuni imaju kremastu konzistenciju, savršeno su topljivi u vodi i mogu s velikom vjerojatnošću zamijeniti izvorni aditiv u seriji.

Najjednostavniji recept je korištenje mješavine sapuna i deterdženta u kućanstvu u omjeru 1: 1, na temelju 1 kg aditiva na 100 kg otopine.

zaključak

Svaki, pa i dokazano recept za zidanje cigle prije početka rada uvijek provjeriti na prianjanje smjese kupljene cementa i pijeska, da tako kažemo, „na lopate”. Mali broj sastojaka se pomiješaju u nekoliko verzija sastava u različitim omjerima i ostave jedan dan u zasjenjenom suhom mjestu. Provjera čvrstoće zamrznutog zgloba i njegovo skupljanje, iskusni zidar daje zeleno svjetlo za rad s mortom.

  • Kako napraviti armopoyas na gaziranom betonu

  • Polifoam za izolaciju vanjskih zidova

  • Oprema za proizvodnju blokova pjene

  • Plastifikator za beton vlastitim rukama

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 7

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map