Hozzáférési rámpa a fogyatékkal élők számára

Hozzáférési rámpa a fogyatékkal élők számára

Az utóbbi években sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a fogyatékos emberek biztonságos és hozzáférhető városi környezetének megteremtésére. Ezt régóta alaposan tanulmányozták a civilizált országokban. A belföldi hatóságok végül is elkezdték létrehozni egy jogalapot néhány évvel ezelőtt. Azonban sokat tett már. Különösen új lakóépületek és középületek építésénél a kerekes székekre vonatkozó rámpák jelenléte kötelező követelmény a létesítmény tervezési becsléseinek jóváhagyásához. Meg kell jegyezni, hogy a rámpák jelenléte semmi esetre sem mínusz az épület megjelenéséhez, éppen ellenkezőleg, lehet dísz és eredeti tervezési részlet, mint az alábbi képen.

Normatív dokumentumok és alapvető követelmények

A rámpa egy olyan konstrukció, amely összeköti a különböző szinteken lévő két síkot. Fő célja, hogy a kerekes székek vagy más kerekes mechanizmusok kényelmes és könnyen hozzáférhető mozgását biztosítsák az egyik felületről a másikra, például a járdától a lakóépületek bejáratáig. A rámpák felállítása és használata közvetlenül kapcsolódik az emberi élet biztonságához, ezért több normatív dokumentum szabályozza. Közülük van az SNiP, a Szabályzat, és természetesen a GOST. Mindegyikre szükség van egy kicsit többet maradni.

SNiP 35-01-2001

A normák és szabályok kidolgozása szabályozza azokat a követelményeket, amelyek alapján az építés alatt álló épületek vagy építmények mobilitásával kapcsolatos korlátozásokkal rendelkező személyek hozzáférési szintje függ.

A rámpák építésének meg kell felelnie a következő követelményeknek:

 • nem szükséges rámpát létrehozni, ha a fogyatékossággal élő személy számára a kerekesszék lejtése nem haladja meg az 5% -ot, és a járdaszél kilépési magasságának különbsége nem több, mint 4 cm;
 • kizárólag nem éghető anyagból készül;
 • a lejtés nem lehet több, mint 8%, és az emelkedés magassága: 80 cm A nagyobb magasságkülönbség esetén két vagy több menetel felfelé kell állítani a rámpát;
 • lehetséges, hogy 10% -os szöget állítson elő, és a helyek közötti különbség legfeljebb 20 cm;
 • szélessége nem lehet kisebb, mint 1 mV, ha tervezett egyoldalú dvizhenieinvalidnyh alkalmas (ajánlott szélesség - 1,5 m.)., a szükséges berendezések a szélek körül megakadályozza a csúszást kerekek kerekesszék kiemelkedések, hogy 5 cm példa eszköz, például lábazati a képen látható.

SP 59.13330.2012

Ez a gyakorlati kódex valójában az előző SNIP későbbi felülvizsgálata és felülvizsgálata. A megfontolt normatív és technikai dokumentum kiegészíti néhány rendelkezést, de néha olyan követelményeket tartalmaz, amelyek eltérnek az SNiP követelményeitől. Emlékeztetni kell arra, hogy az SP 59.13330.2012-re történő közvetlen hivatkozás hiányában az építési norma és a szabályzat rendelkezései nagyobb prioritásúak.

A rámpákra vonatkozó legfontosabb követelmények a Szabályzat szerint:

 • a lejtés nem lehet több, mint 5% (a magasságkülönbség és a lejtés hossza 1/20);
 • A maximális (hossz rámpa - egy sor hossza a ferde felületek és az elforduló párna) nem haladhatja meg a 36 m, azaz a maximális emelési magasság - 3 m Ha ezek a követelmények meghaladják, telepítése szükséges villanyszerelési emelő vagy különleges emelő .;
 • egy ferde felület maximális hossza nem haladhatja meg a 9 métert. Ha hosszabb hosszra van szükség, egy közbenső forgóeszköz szükséges;
 • A rámpa szélessége (általában a szerelt karfák közötti távolságnak) 90 és 100 cm között kell lennie.

GOST R 51261-99

Ez a GOST meghatározza az alapvető helyhez kötött rehabilitációs eszközök követelményeit, más szavakkal korlátok és korlátok szabályozása. Az adatstruktúra (kapaszkodók és korlátok) nélkül nem állítható be, ha az emelési magassága több mint 15 cm, és a vízszintes vetülete -. 1,8 m korláttal vagy mellvéd tervezése biztosítania kell annak folytonosságát és kimeneti vízszintes talajon, melynek építése szükséges mindkét oldalon a hajlított felület hossza legalább 150 cm.

A korlátok és a korlátok különböző formák és formák lehetnek. Ilyen konstrukcióra példa a következő képen látható:

Rámpák típusai

Jelenleg a vizsgált szerkezetek három fő fajtáját használják a legszélesebb körben.

Álló rámpák

Termelésüket rendszerint a tervezési becslések fejlesztésének szakaszában tervezik, és házak vagy egyéb építmények építésénél foganatosítanak. Ezenkívül a legtöbb típusú épület esetében a rámpák rendelkezésre állása kötelező. Ugyanez mondható el azokról az esetekről, amikor nem új konstrukció készül, de nagyobb lakóházakban vagy középületekben javít vagy rekonstruál. A képen látható az egyik lehetséges terv.

A rögzített rámpák állandóan működnek a szerkezet teljes élettartama alatt. Rendszerint az épület bejáratánál vagy a lakóépületek bejáratánál kerülnek telepítésre. Leggyakrabban egy- vagy kétsávos struktúrájuk van, és monolitikus, vagy fémes kivitelben készülnek. Általános szabály, hogy a korlátok vagy korlátok ebben az esetben is fémből készültek.

Összecsukható rámpák

Az összecsukható rámpa kialakításának lehetősége biztosítja az összecsukás lehetőségét, vagy a szabad helyre való elmozdulást, amelyhez a használat során szükség van. Azonban a csuklós rámpák nem eltávolíthatók, mivel állandóan a helyszínen vannak, bár összeszerelt formában, amint a képen látható.

Általában a mozgáskorlátozottak számára lehajtható rámpákat a lakóépület bejáratának bejáratára szerelik fel. Az ilyen készülékek leggyakoribb konstrukciói két párhuzamos lap vagy egy csúszó platform formájában vannak.

A hajtogató rámpák anyagát általában fém vagy könnyű alumíniumötvözetek választják ki, amelyek elegendő szerkezeti megbízhatóságot biztosítanak, de mégis könnyűek a hajtogatáshoz vagy a visszahúzáshoz.

Kivehető rámpák

Ez a fajta rámpa mobilra utal. Mivel van egy szükségességét eltávolításuk és az azt követő átadása a működési időszakok gyártási eltávolítható rámpákat általában meglehetősen erős, de könnyű alumínium ötvözetek, például alumínium. Többféle formában jönnek létre:

 • távcsöves. A működtetés elve világos a névtől - kiterjeszti, a tervezés többszörös hosszúságú. A videó az egyik lehetséges tervet mutatja.

  A fent említett korszerű anyagok, valamint a viszonylag könnyű és abszolút megbízhatóságot a kialakítás teszi és kényelmes elég, ha szükséges, ellenőrizni a közlekedés, emelés, vagy a lépcsőn a bejáratnál, hogy a lépcsőház, a lenti képen látható.

 • limes. Ez a rámpaépítés abban az esetben alkalmazható, ha az akadályt egy járdaszegély, párkány vagy küszöb formájában kell leküzdeni. Kényelmes és kis átmérőjű, a tervezés általában könnyű fémekből készül, gumidugarakkal. A rámpa szélessége rámpa formájában ritkán meghaladja a 0,85 métert, és a lefutó akadályok magassága 3-15 cm, mint a következő képen.
 • Roll-rámpa. A legmodernebb rámpák építése, amelyek viszonylag korábban megjelentek. A nagyon erős és megbízható repülőgép alumíniumból készült, a készülék a tervezési jellemzőknek köszönhetően könnyen összehajtogatható, és egy egyedi szőnyeghez hasonlító hordozható. A görgős rámpák többféle szakaszból állnak, így számuk megváltoztatásával könnyű elérni a kívánt és könnyen használható hosszúság tervezését. Az alábbi ábrán látható az építés használatának példája.

következtetés

Tekintettel arra, hogy a kerekesszékes rámpák gyártásának legtöbb része kötelezővé vált, ezek a tervek a közelmúltban jelentősen elterjedtek. Ez, minden kétséget kizáróan, hogy működését az újonnan épített létesítményeket, és kényelmes, a fogyatékos emberek - egy kicsit kevésbé korlátozó, és a város, ahol vannak hasonló házak, középületek és létesítmények - biztonságosabb és civilizált.

 • Csúszásmentes bevonat lépcsőkhöz

 • Teleszkópos rámpa a fogyatékkal élők számára

 • A tetőburkolat burkolata a saját kezével

 • Cserép a verandán fagyálló csúszásgátlóhoz

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

55 + = 56

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map