A rámpákra vonatkozó követelmények a fogyatékkal élők számára

A rámpákra vonatkozó követelmények a fogyatékkal élők számára

Mi a rámpa a fogyatékkal élők számára? Ez egy ferde eszköz, amely két vízszintes platformot kapcsol össze, különböző szinteken. Mivel ezt a struktúrát a fogyatékkal élők, valamint a kerekes székekben lévő kisgyermekek szülők használják, meglehetősen szigorú követelményeknek vannak kitéve. Ezeket a követelményeket a GOST hitelesítette.

Először is, a modern rámpák több tervezési funkcióra vannak felosztva.

 • Mozdulatlan.
 • Cserélhető.
 • Összecsukható.
 • Teleszkópos vagy visszahúzható.
 • Rámpák.

Függetlenül attól, hogy milyen erõs különbségek vannak ezekkel a fajokkal, mindenkinek meg kell felelnie a követelményeknek. Gondoljunk tehát arra, hogy mi a fogyatékosok számára a rámpákhoz szükséges állami szabvány (GOST).

Dőlésszög

A span szögével kezdjük, mert ez a legfontosabb mutató a biztonságos működés szempontjából, amelyen a kerekes székek egyszerűsége és könnyű mozgása függőlegesen vagy lefelé mozog. Ezt az értéket százalékban kell mérni. By the way, a százalékos érték meghatározható a mérési metrikus rendszeren keresztül. Ha 10% -ot akarunk beszélni, akkor az 1 méteres hosszát a felső szélén 10 cm-rel kell az alsó szint fölé emelni, tehát a GOST döntése:

 • Ha a rámpa magassága 80 cm, a maximális szög 5%. Vagy ha fokozatosan fordít, akkor 2,9 °.
 • Ha a sík különbség nem nagyon nagy - 20 cm, akkor a szög 10% -ra emelhető, ez körülbelül 5,7 °.
 • Ha a rámpa magassága nem haladja meg a fél métert, és hossza nem túl nagy - akár 60 cm-re is, a lejtés szöge 8% -ra választható, ez 4,8 °. Ugyanakkor a GOST meghatározza, hogy egy ilyen struktúra nem lehet állandó. Vagyis meghatározott időre van beállítva.

A rámpaépítés méretei

Ez a második fontos kritérium, amelyet különös figyelmet kell fordítani. Amiről erről szól az állami szabvány.

 • A rámpának feltétlenül két vízszintes emelvényt kell biztosítania: az egyik alul a bejáratnál, a második pedig a tetején. A mozgáskorlátozottak számára a mozgáskorlátozottak számára a kerekes székek méretének mérete kissé nagyobb legyen. És ez a minimális méret.
 • Az építési rámpáknak két típusa van, amelyek a szélesség szélességén alapulnak. Ha egyirányú forgalmat szervezünk az eszközön, akkor a legkisebb szélességnek 90 cm-nek kell lennie. Ha a mozgás kétoldalú, akkor a méret megduplázódik.
  Figyelem! A kétirányú rámpán történő utazás megkönnyítése érdekében ajánlatos a kerítés közepén a korlát formájában elhelyezni kerítés (mentén).

 • Abban az esetben, ha a rámpa több szakasz felépítése, akkor szükségszerűen egy platformot kell létrehozni a felvonulások között. Célja a kerekes székek szabad mozgatásának képessége. Tehát a terület méretei a következők: a hossz legalább 1,5 m, a szélesség legalább 1,8 m vagy 3,6 m, vagyis az első szélesség az egyirányú forgalom esetében, a második pedig a kétoldalas.

Korlát (kerítés)

A kerekesszékkel nem minden rámpát kapnak korlátként. De ha a szerkezet emelési magassága meghaladja a 15 cm-t, és az átmérő hossza több mint 1,8 m, akkor a sínek egyértelműen rögzülnek. Általában a pálya két oldaláról van felszerelve, és az őr hosszának hosszabbnak kell lennie, mint a 30 cm-es távolság, mindkét végén. Maga a kerítés szerkezete fém, a csövek átmérője pedig a korlátok alatt 30-50 mm-en belül van.

A korlátok (kerítések) magasságát tekintve, a fogyatékossággal élő felnőttek számára két szintet kell beállítani: 60 és 80 cm, ez a szám 50 cm, a járdaszegély alsó részén kötelező a járdaszegély vagy a járdaszegély. Célja - ellenállni a mozgásnak a babakocsi hátán, ha a fogyatékkal élők nem tudtak megbirkózni a felemelkedéssel. A perem magassága 5 cm.

A kerekesszékes rámpák különböző konstrukcióinak célja

Ha a beszélgetés az utcai rámpákról szól, akkor a legjobb lehetőség az állóhely. Leggyakrabban betonhabarcsból készülnek, és a zsaluzatba öntik. Ez egy megbízható és megbízható eszköz, amely évekig tart. Ezenkívül egyszerű a saját kezű munkák előállítása.

Olyan fémszerkezetet készíthet, amelyhez másfajta fémprofilok és hegesztőgép szükséges, amelyet szakember használ. Jó választás, de magára nézve. Az a helyzet, hogy egy ilyen rámpát robbantunk a nyitott ég alatt, ezért rendszeresen be kell színezni. A magánházak építésében fából készült rámpák találhatók, amikor szükség van a ház külső és más melléképületeinek összekapcsolására. Ebben a tekintetben a rámpa elvégzi a kiterjesztés funkcióit, valamint a bejárati lépcsőt a verandán.

Több egyszerű lehetőség van. Például, telepítés közvetlenül a létra menet két fém profil, azaz a csatornák. Ezeket közvetlenül a lépcsőkön szerelik fel, és horgonyokkal vannak felszerelve. Ugyanakkor két követelményt szigorúan be kell tartani:

 1. A profilok közötti távolságnak meg kell egyeznie a babakocsik kerekeinek távolságával.
 2. A csatorna szélességének nagyobbnak kell lennie, mint a kerekes székek szélessége.

Ebben az esetben olyan fémrácsokat kell felszerelni, amelyek nem akadályozzák a lépcsők mozgását más gyalogló emberekkel. Hozzáteszünk, hogy ma sok gyártó kész eszközökkel rendelkezik, amelyek segítségével gyorsan kialakíthatja a fogyatékosok számára megfelelő rámpát. Ebben az esetben a gyártók szigorúan figyelembe veszik a GOST által meghatározott követelményeket. Ilyen termékek lehetnek acél, alumínium és műanyag.

Természetesen a kézművesek kiszállnak, amennyit csak tudnak, így a lakóépületek bejáratánál találhatnak olyan faszerkezeteket is, amelyek a fal melletti szélen vannak elhelyezve. A felfelé vagy lefelé történő felmászáshoz szükség van rámpára a lépcsőházra, áthaladni rajta, majd újra felhelyezni a falhoz. A fogyatékkal élők ezzel a folyamattal való megbirkózása nem mindig lehetséges. De egy másik lehetőség néha nem történik meg.

És ami a legfontosabb: annak érdekében, hogy teljes körű biztonságot biztosítsunk a fogyatékkal élő kerekesszékes felhasználók számára, be kell tartani az SNiP és a GOST követelményeit és normáit.

 • A rámpa betonjának eszköze

 • Veranda földszinti házhoz

 • Verandán a teraszon

 • Korlát a tornácra a saját kezével

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

31 − = 21

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map